Felére apadt az év elején a  ConocoPhillips nyeresége a visszaeső energiaárak következtében, a legnagyobb amerikai olajtermelők közé tartozó társaság azonban így is felülmúlta a visszafogott elemzői várakozásokat, és megemelte egész éves termelési tervét.

Oil worker
Fotó: Jake Wyman/Getty Images

A houstoni központú vállalat 2,9 milliárd dollár adózott eredményt könyvelt el a január és március közötti időszakra, ami éppen fele a tavalyi 5,8 milliárd dollárnak. 

Az egy részvényre jutó, 2,38 dolláros eredmény ezzel együtt jobb lett a FactSet elemzői konszenzusában szereplő 2,06 dollárnál.

A visszaesés elsősorban a jelentősen mérséklődő szénhidrogén-áraknak tudható be, a társaság hordónként átlagosan 60,86 dollár áron termelt, 21 százalékkal olcsóbban, mint egy évvel korábban.

A világ 15 országában termelő olajóriás napi átlagos kihozatala 45 ezer hordóval 1,792 millió hordóra emelkedett az első negyedévben, ami új rekordot jelent. A második negyedévben 1,77-1,81 millió hordó közötti napi termeléssel kalkulál a vezetőség, 2023 egészében pedig már 1,78-1,8 milliós lehet a napi átlagos kihozatal a korábban előrejelzett 1,76-1,8 millió hordóval szemben.

A negyedéves nyereségből részvényenként 51 cent osztalékot fizet a ConocoPhillips azoknak a befektetőknek, akik május 16-án rendelkeznek részvénnyel. A juttatást június elsején folyósítja a társaság.

Az első negyedéves eredményeink egyértelműen alátámasztják azt a tartós, hozamközpontú értékteremtést, amelyet a legutóbbi elemzői és befektetői találkozónkon ismertettünk

 – mondta Ryan Lance, a vállalat elnök-vezérigazgatója.

A ConocoPhillips árfolyama 2023-tól

A vállalat részvényei fél százalékkal erősödtek a csütörtöki tengerentúli tőzsdenyitást megelőző elektronikus kereskedésben.