A horvát Janaf olajvezeték-üzemeltető szerdán közölte, hogy olajszállítási és -tárolási szerződéseket kötött a Mol csoporttal.

Ezzel több hónapja húzódó tárgyalások értek véget, és garantálhatóvá vált a magyarországi és a szlovákiai olajfinomítók biztonságos ellátása – áll a Janaf sajtóközleményében. Az üzlet értékét nem közölték a felek.

20221208 BudapestA Mol Campus épületefotó: Kallus György LUSVilággazdaság 
20221208 Budapest
A Mol Campus épülete
fotó: Kallus György LUS
Világgazdaság
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A megállapodás értelmében a Janaf 2,9 millió tonna olajat szállít, és 79 385 köbméter olajat tárol a Krk szigeten található Omisalj terminálon, valamint 70 ezer köbméter nyersolajat a Sisak terminálon.

A Mol nevében az anyavállalat, a Moltrade Mineralimpex Trading kereskedelmi egységének, valamint – első alkalommal – a Mol szlovákiai leányvállalata, a Slovnafta olajfinomító tisztviselői írták alá – tette hozzá Janaf.

A többségi horvát állami tulajdonban lévő Janaf nyersolaj- és kőolajtermék-terminálokat üzemeltet Krk szigetén, valamint Sisakban, Virjében, Slavonski Brodban és Zitnjakban.

A vitás ügyről délelőtt nyilatkozott a VG-nek az Erste olaj- és gázipari elemzője, akkor még így nézett ki a szituáció:

Nehéz helyzetbe került a magyar olajcég, beragadt a pozíciója – reagált a VG kérdésére az Erste olaj- és gázipari elemzője. Pletser Tamás szerint alapvetően a legnagyobb bizonytalanságot az okozza, hogy Horvátországgal messze nincs megegyezés az Adria kőolajvezeték használati díjáról. A horvát fél visszaél pozíciójával, a becslések szerint igen magas, hordónként 3,2 eurós összeget szeretne tranzitdíjként megkapni a vezetékhasználatért és az omisalji kikötő használatáért, amit a Mol nem fogad el.

Zsarolásra hivatkozva nem tárgyal közvetlenül a Mol Ukrajnával

Nem kívánnak közvetlenül tárgyalni az ukrán féllel a Mol vezetői, miután az ukrán vezetékhálózatot üzemeltető UkrTranszNafta megzsarolta a magyar olajipari vállalatot az ukrán gabona importtilalmának lazítása kapcsán – írta a Magyar Nemzet.