A Gazprom nyeresége tavaly 41 százalékkal csökkent az előző évihez képest – közölte az orosz gazdaság egyik alappillérének számító földgázipari vállalat, hozzáfűzve, hogy nem fizet osztalékot a tavalyi év második felére. Az éves nyereség 2022-ben 1226 milliárd rubel (5360 milliárd forint) volt.

Gazprom,Company,Logo,On
Fotó: Shutterstock

A cég a visszaesés okaként a különadót jelölte meg, amelyet a költségvetési bevételek növelése érdekében kellett fizetni az év második felében.

Mindazonáltal a cég az ukrajnai háború miatt elvesztette európai ügyfeleinek javát. Közvetlen nyugati szankciók nem sújtották az exportját annyira, mint a legtöbb orosz állami vállalatét, de a kivitele volumenben így is csaknem a felére, 101 milliárd köbméterre csökkent. A Kínába és más piacokra irányuló szállítások növelésével próbálta erősíteni exporttevékenységét. Famil Szadigov, a Gazprom elnökhelyettese megjegyezte, hogy a kamatok, adók és amortizáció levonása 

előtti eredmény 3600 milliárd rubelt ért el, ami körülbelül azonos a 2021-essel.

A Sinara Investbank közölte, hogy ezek gyenge eredménynek számítanak, ráadásul az a tény, hogy a Gazprom a második fél évre nem fizet osztalékot nagyon lerontja a cég befektetési vonzerejét. A befektetési bank a részvények eladását tanácsolja a tulajdonosoknak. A hírre a Gazprom részvényei mintegy 4 százalékkal gyengültek a moszkvai tőzsdén. Az orosz állam több mint 50 százalékos részesedéssel rendelkezik a vállalatban.

Futószalagon készülnek a kis atomreaktorok

A Sarkkörön túl működő úszó atomerőmű mellé hamarosan négy újabbat telepítenek, de Jakutföld is kap hasonlót, igaz, az már egy szárazföldi kis moduláris létesítmény lesz, amely az úszó változattal együtt jelentős külföldi piacra is találhat. A szállító minden esetben az e technológiában élen járó, orosz Roszatom. A cég azt is vizsgálja, hogy hogyan oldható meg a Gazprom gázmezőinek energiaellátása úszó atomerőművekkel.