Mindenáron meg akar szabadulni a Sky Deutschland fizetős tévécsatornától az amerikai Comcast kábeltévé-üzemeltető cég, és ennek érdekében már meg is kezdték a tárgyalásokat a bajor Pro Sieben Sat 1 médiacéggel – értesült a Reuters.

Rome, Italy - December 8, 2022: Logo and sign of Sky media company.
Fotó: Shutterstock

Sőt, az amerikaiak olyannyira szeretnének megállapodni, hogy ahelyett, hogy pénzt kérnének a Pro Siebentől, inkább több százmillió eurós hozományt is adnának a német Sky mellé.

A tárgyalások azonban egyelőre korai stádiumban vannak, és állítólag még minden más megoldás is lehetséges. A Reuters szerint az is szóba került, hogy a Pro Sieben csak a fizetős televízióplatform egyes részeit venné át.

A Comcast már jó ideje próbál túladni a Sky német és olasz üzletágán, ez idáig hiába. 

A DAZN és a Netflix, illetve a hozzájuk hasonlóan működő kisebb streamingszolgáltatók megjelenése ugyanis teljesen leamortizálta ezekben az országokban is a fizetős műsorszórást.

Ráadásul a Sky Deutschland elvesztett néhány nézőcsalogató sportközvetítési jogot is. A csalódást okozó, első negyedéves gyorsjelentése után, április vége óta tetemes árfolyamveszteséget elszenvedő Pro Sieben részvényei 3 százalékkal erősödtek a hírre hétfőn.

A ProSiebenSat.1 árfolyama 2023-tól
 

A brit hírügynökség úgy tudja, a két cég már ősszel is egyeztetett az átvételről, ám akkor a Comcast még mintegy egymilliárd eurót kért volna a német médiacsoporttól.

A Comcast amúgy öt évvel ezelőtt mintegy 39 milliárd dollárért szerezte meg a brit Sky fizetős televízióplatformot, annak német és olasz leányvállalatával egyetemben. Tavaly ősszel azonban már 8,6 milliárd dollárral csökkentették az európai – értsd: kontinentális – üzletág értékét, ami a megfigyelők szerint az eladási szándék csalhatatlan jele. A Sky csoport csak Nagy-Britanniában teljesít jól, Olaszországban is fejfájást okoz a tulajdonosának.

A Pro Sieben Sat 1-nál lenne helye a Sky mellé szánt stafírungnak, hiszen a reklámbevételek visszaesésével küszködik, ezért az új vezérigazgató, Bert Habets megszorítóprogramot vezetett be. 

Ezzel egyidejűleg azonban Habets megpróbálja helyrehozni a cég megtépázott kapcsolatait az olasz MFE-Mediaforeurope médiacsoporttal is, amely a német vállalat legnagyobb befektetőjeként a részvények közel 30 százalékát birtokolja.

A Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök családja tulajdonában álló Mediaforeurope-nak valószínűleg nem lesz ínyére a Sky átvétele, mivel keresztezheti saját – egy páneurópai televíziós csoport létrehozásáról – szőtt terveit.