Az S&P 500-as mutatója 28,83 pontot, 0,7 százalékot vesztett, és 4 090,75 ponton zárt, míg a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 55,18 ponttal, 0,46 százalékkal, 12 025,33 pontra gyengült. A harminc vezető iparvállalat Dow Jones indexe 270,29 ponttal, 0,8 százalékkal, 33 414,24 pontra esett.

New York Stock Exchange Reacts Following Midterm Election Results
Fotó: Michael Nagle/Bloomberg via Getty Images

A bizottság annak meghatározásakor, hogy az idővel 2 százalékra történő visszaállításához milyen mértékben lehet megfelelő további politikai szigorítás, a bizottság figyelembe veszi a monetáris politika kumulatív szigorítását, a monetáris politika gazdasági aktivitásra és inflációra gyakorolt hatását, valamint a gazdasági, illetve pénzügyi fejleményeket – áll a Federal Reserve (Fed) közleményében.

A kereskedők azonban arra összpontosítottak, amit a Fed ezúttal nem mondott el az ülés utáni nyilatkozatában.

Úgy tűnt, hogy a jegybank enyhítette a jövőbeli kamatemelésekkel kapcsolatos nyelvezetét azzal, hogy elvetette a márciusi nyilatkozatból azt a sort, amely szerint „a bizottság arra számít, hogy bizonyos további politikai szigorítások helyénvalók lehetnek”.

Ed Moya, az Oanda vezető piaci elemzője a CNBC-nek elmondta, hogy szerinte a szerdai kamatemelés, amely a jegybank zsinórban tizedik emelése, "valószínűleg az utolsó lesz ebben a ciklusban".

Még nem döntött a korszakváltásról a Fed, de júniusban hivatalossá válhat – jó hírek a forintnak

A várakozásoknak megfelelően tizedszer egymás után is emelte irányadó kamatát az amerikai jegybank. Kulcsponthoz érkeztünk, most mindenki azt lesi – a forint piacain is –, jelzi-e a Federal Reserve, hogy ezzel elérték a csúcspontot a kamatok, ami új korszakot jelentene, és az egész világgazdaságra kihathat. Jerome Powell Fed-elnök szerint nem született döntés a szünetről az emelésekben, de jelezte: üzenetértékű, hogy a bank közleménye már nem említette a további szigorítás szükségességét. Az emelések végére júniusban teheti rá a pecsétet a Fed.