A világ legnagyobb gazdaságának jegybankja szerdán tizedszer egymás után emelt kamatot, mióta megkezdte a harcot a felszökő ellen a kamatszigorítással tavaly márciusban. Nincs még döntés az emelések beszüntetéséről, de júniusban hivatalossá válhat, hogy új korszak következhet az Egyesült Államokban: a gazdaság normalizálódása. A hatásait az egész világon érezni fogják, ahogy a kamatemelésekét is érezték. A forint számára jó hírek.

United,States,Federal,Reserve,System,Symbol.close,Up
Fotó: Lotus_studio

Az egyöntetű szavazással meghozott döntésben nem volt semmi meglepetés: az irányadó kamatsáv 25 bázisponttal emelkedett, 5–5,25 százalékra, ami a legmagasabb szint 2007. szeptember óta. 

A dollár az euró ellenében fél százalékot gyengülve várta a kamatdöntést, átszaladva az 1,1-es pszichológiai szinten, 1,105 környékére, és ha a Fed azt jelzi, hogy innen stabil kamatok következnek, amit pedig csökkentések követhetnek, az kedvezőtlen a zöldhasú árfolyama számára. A forint hozzákötöttsége az euró-dollár árfolyamhoz tavaly óta erősen csökkent, de ha rosszabbodnak a dollár kilátásai, az akár a forint erősödéséhez is vezethet.

A döntéssel egy időben és Jerome Powell Fed-elnök közép-európai idő szerint fél 9-kor kezdődött sajtótájékoztatója előtt fél órával nyilvánosságra hozott közleményből a piacok azt olvasták ki, hogy szünet következhet a kamatemelési ciklusban, ami megint egybevág a várakozásokkal. Powell dolga volt, hogy finomhangolja az üzenetet, válaszolva a kérdésekre: mekkora a valószínűsége a szünetnek, illetve maradt-e olyan kockázat, hogy a későbbiekben a jegybank esetleg visszatér a szigorításhoz?

A dollár a döntésre és a közleményre további gyengüléssel reagált, néhány perccel a bejelentés után 1,107-nél járt. A forint nem vett azonnal határozott irányt, az euró ellenében a 375-ös szint közelében maradt. A már amúgy is jó hangulatban lévő amerikai részvénypiac örült, hiszen az alacsonyabb kamatok javítják a legtöbb szektor nyereségkilátásait, és csökkentik a kockázatát. A hosszú lejáratú amerikai államkötvények hozamai néhány bázisponttal csökkentek.

Fotó: Saul Loeb

Sajtótájékoztatóján Powell az első újságírói kérdésre azt válaszolta: nem született döntés arról, hogy a Fed szünetelteti a kamatemeléseket, a monetáris szigorítást folytatják hatalmas értékpapír-állományuk csökkentésével, hiszen még hosszú az út a 2 százalékos inflációs cél eléréséig. Ugyanakkor hozzátette: fontos üzenet, hogy a közleményből kimaradt a korábbi mondat arról, hogy a bank döntéshozói további kamatszigorítást tartanak szükségesnek.

Ezzel tulajdonképpen megerősítette azt az értelmezést, hogy nem lesz több emelés, bár a korábbiakban azt is említette, hogy ha szükséges, újra lépnek az inflációs cél elérése érdekében, döntéseiket ülésről ülésre, a beérkező adatok és a kilátások elemzése alapján hozzák meg. Megemlítette: az eddigi emeléseknek megvan a hatásuk, többek közt a hitelezési feltételek még mindig folyó szigorodásán keresztül, ami a gazdaság számára ellenszelet kelt,

kérdésre még azt sem zárta ki, hogy recesszió lesz, de úgy fogalmazott: remélhetőleg enyhe.

Időt vesz igénybe, hogy a szigorítás a teljes hatását kifejtse az infláció csökkentése érdekében – tette hozzá a Fed-elnök. A amelynek szűkössége a szigorítás abbahagyása ellen szólt, még mindig nagyon feszes – mondta –, de mutatkoznak a javulás jelei.

A dollár Powell sajtótájékoztatója közben már nem gyengült tovább, 1,05 körül stabilizálódott az árfolyama. Az elnök tulajdonképpen megerősítette a piaci várakozásokat, és mindebből várhatóan az elemzők sem fognak a zöldhasú számára kedvező jeleket kiolvasni. A forint szintén megvetette a lábát a 375-ös szint közelében az euró ellenében.

Rohamosan közeleg az amerikai kamatdöntés, kivételesen nehéz helyzetben van a Fed

Az amerikai jegybank vélhetően 25 bázisponttal emeli majd az irányadó kamatot, amit szünet, majd már az idén akár csökkentés is követhet. A Fednek azonban szokatlanul sok szempontot kell figyelembe vennie a döntés során: az amerikai adósságplafon elérése, az újabb lehetséges bankpánik, a magas infláció és a gyengélkedő gazdaság egyaránt befolyásolja Powellék döntését.