Az olasz UniCredit, az osztrák Raiffesen és Erste Bank, valamint a Banca Transilvania SA is érdeklődését fejezte ki az OTP Bank romániai leányvállalatának felvásárlása kapcsán az ügy ismerői szerint.

Az ügylet része lehet az OTP moldovai üzlete is, jelenleg a folyamat következő lépése várható. Az OTP most felméri a lehetséges vásárlók érdeklődését, és azt követően dönt a romániai részleg sorsáról. A román leányvállalatért akár 300 millió eurót vagy többet is kaphat az OTP – írja a Bloomberg.

Bukarest, 2014. július 31.
Az OTP Bank Románia bukaresti székháza 2014. július 31-én, egy nappal az után, hogy az OTP Bank Románia adásvételi megállapodást írt alá a Banco Comercial Portugues román leánybankjának, a Millennium Bank Romania 100 százalékos tulajdonrészének a megvásárlásáról. (MTI/Mediafax/Silviu Matei)Bukarest, 2014. július 31.Az OTP Bank Románia bukaresti székháza 2014. július 31-én, egy nappal az után, hogy az OTP Bank Románia adásvételi megállapodást írt alá a Banco Comercial Portugues román leánybankjának, a Millennium Bank Romania 100 százalékos tulajdonrészének a megvásárlásáról. (MTI/Mediafax/Silviu Matei)
Az OTP Romania székház Bukarestben. Fotó: Silviu Matei / MTI

A magyar bank szeretne kilépni a román piacról, amelyből nem sikerült jelentős részt kihasítania magának, hiába próbálkozott felvásárlási célpontokat találni az országban. A román részleg mintegy 1690 milliárd forintnyi eszköz felett rendelkezett a tavalyi év végén, és 2,9 százalékát szerezte meg az ország piacának 2021-re. 2017-ben azonban Csányi Sándor, a cég elnök-vezérigazgatója 7-8 százalékos részesedés megkaparintását tűzte ki célul Romániában, és legalább 10 százalékot más országokban. Az OTP továbbra is számos országban terjeszkedik, ám 2020-ban eladta szlovákiai érdekeltségét a KBC csoportnak.