A Cathie Wood tőzsdén kereskedett alapja, az Ark Innovation ETF idén több mint 50 százalékot emelkedett, ám a befektetők az elmúlt egy évben nettó 717 millió dollárt vontak ki. Egy olyan alapból, amely a 2014-es indulása óta folyamatosan vonzotta a befektetők pénzét. Az ARK egykor a legnagyobb aktívan kezelt ETF volt, közel 30 milliárd dollárnyi kezelt vagyonnal, mostanra nagyjából 9 milliárd dollárra zsugorodott a vagyona.

Cathie Wood, chief executive officer and chief investment officer, Ark Invest, speaks during the Milken Institute Global Conference on May 2, 2022 in Beverly Hills, California. (Photo by Patrick T. FALLON / AFP)
Fotó: AFP

Az ARK a Covid–19-járvány idején lett a befektetők kedvence, mert rendkívül sikeres fogadásokat tett a technológiai vállalatokra. Hatalmas mennyiségű befektetői pénzt vonzott, ami 

6,5 milliárd dolláros tőkebeáramlással tetőzött 2021 első negyedévében.

Ám az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve évtizedek óta leggyorsabb kamatemelési kampánya összezúzta a veszteséges növekedési vállalatok értékelését, amelyek jövőbeni profitígérettel csalogatták a befektetőket. Az ARK részvényei tavaly 67 százalékot zuhantak, bár a befektetők sokáig tartották a részvényt, sőt, sokan megvásárolták a zuhanást. Most mégis azt mondják az elemzők, hogy a távozó befektetők végleg kiszállhatnak.

Van egy befektetői csoport, akik a csúcs közelében szálltak be, s most szörnyű veszteségben ülnek

– mondta Matthew Tuttle, a Tuttle Capital Management vezérigazgatója, aki egy inverz ETF-et működtet, amely lehetővé teszi a befektetők számára, hogy Wood alapja ellen fogadjanak. 

Amíg a befektetők veszteséget szenvedtek, 

Cathy Wood jól keresett

a drága ETF-díjakon.

Bár az idei rali impozáns, az ARK részvényeivel még mindig körülbelül 

70 százalékkal a mindenkori csúcsuk alatt kereskednek.

Az ARK öt legnagyobb részesedése a Tesla-, a Coinbase Global-, a Roku-, a Zoom Video- és a Block-pakett. Ezekből csak a Tesla és a Zoom volt nyereséges tavaly. Valójában a Tesla 11 százalékos súlya támasztja idén az alapot. 

A befektetők szerint az ARK márka elvesztette régi fényét. Ráadásul,

lemaradt az Nvidia részvényeinek szuper ralijáról,

amelyet a mesterséges intelligencia robbanásszerű terjedése fűt. Az ARK januárban adta el az utolsó Nvidia-pozícióját, miközben az Nvidia idén az S&P 500 legjobban teljesítő kosártagja, triplázódó árfolyammal.

Nem Cathie Wood az egyetlen, aki rosszkor szállt ki az Nvidiából. 

Ugyanezt a hibát elkövette Szon Maszajosi is,

a japán Softbank alapítója, aki korai befektetője volt 4 milliárd dollárral a csipgyártónak, de két évvel később 3,6 milliárd dolláron zárta a behorpadó pozíciót, csúnyán kimaradva az árfolyam későbbi megtízszereződéséből.