A pénz nem minden, legalább olyan fontos a jó időzítés. A japán Softbankot alapító Szon Maszajosi már a világ legnagyobb technológiai fókuszú kockázatitőke-alapja, a Vision Fund 2017-es elindítását követően azt mondta, hogy egyetlen témára összpontosítanak, ez pedig az MI. Majd 2020-ban úgy fogalmazott, hogy a Softbankot az MI forradalom befektetési társaságává teszi. Nos, fél évtized alatt el is költöttek 140 milliárd dollárt 400 startupra. A piacokon végigsöprő mostani mesterségesintelligencia-őrület mégis elkerülte őket. 

2022 RobotWorld
Fotó: AFP

 Jó szemük volt, 

már 2017-ben 4 milliárd dollárt fektettek az MI-fejlesztésekhez ma nélkülözhetetlen csipeket gyártó Nvidiába. 

Az addig 40 és 50 dollár között mozgó csipgyártó árfolyama 2018-ben felívelt 70 dollárig, ám a kínai verseny hatására 2019-ben beszakadt, és 40 dollár alá csökkent. 

A Softbank kiszállt a pozícióból,

 amikor az értéke 3,6 milliárd dollárra zsugorodott. A könyvelt veszteség nagyjából 100 millió dollár lehetett, mert fedezeti pozíciókkal biztosították magukat az áresés ellen. Ám csúnyán lemaradtak az árfolyam későbbi megtízszereződéséről. Az Nvidia pénteken 423 dolláron zárt.      

Az Nvidia-fiaskó magyarázható azzal a nyomással, ami az alapkezelőkre nehezedik, hogy lehetőleg minden negyedévben, de legalább év végén az eszközérték bővüléséről számoljanak be. A mostani részvénypiaci rali azonban strukturálisan sem kedvez a Softbanknak.  A márciusi bankpánik és a mesterséges intelligencia vártnál sokkal gyorsabb terjedése miatt a megszeppent befektetők csak a nagyvállalatokban bíznak. Emiatt elképesztő koncentráció zajlik a részvénypiacon.  A PitchBook szerint 

az egymilliárd dollárnál értékesebb 26 generatív MI-startup közül a Softbank csupán egybe fektetett.

Míg a versenytársak, a Coatue, a Lightspeed és a Tiger a milliárd dolláros cégeket preferálták az ágazatban. A részvényeseknek csekély vigaszt jelentett, hogy az éves közgyűlésen 

Maszajosi bevallotta, elsírta magát, amikor számba vette a sok hibát, amit elkövettek.   

Üdítő kivételként profitál az MI terjedéséből a brit Arm csiptervező, amelyet 2016-ban vásárolt meg 32 milliárd dollárért a Softbank. Most a cég tőzsdei bevezetését tervezik, az elemzők szerint az értéke meghaladja a 60 milliárdot. 

Az Arm-ügylet sikere ellensúlyozhatja a Softbank katasztrofális MI-befektetéseit

 – mondta Amir Anvarzadeh, az Asymmetric Advisors kutatócég stratégája. 

 

Maszajosi abban bízik, hogy a mesterséges intelligencia a szélesebb piacra is hat a közeljövőben. A Vision Fund által 

támogatott cégek 90 százaléka alkalmazza az MI-megoldásokat

 a napi működésében. Dollármilliárdokat fektettek például az önvezető autók fejlesztésébe, amelyek használják a mesterséges intelligenciát. Ám szinte semmit sem költöttek az MI-fejlesztő cégekre. Igaz, a Wall Street Journal szerint 

az elmúlt 5 év negyedéves beszámolóiban 500 alkalommal szerepelt a mesterséges intelligencia kifejezés.

Az sem volt túl szerencsés, hogy amikor lehűlt a technológiai szektor, 

2022-ben a Softbank leállította a startupbefektetéseket.

 Így sikerült kimaradnia a ChatGPT által gerjesztett piaci lelkesedésből, miközben a versenytársak öntötték a pénzt a feltörekvő új cégekbe. 

Most Maszajosi azt ígéri: 

közeledik az idő, hogy ellentámadásba lendülünk.