A tőzsdén kereskedett befektetési alapok, azaz ETF-ek nagyon felkapottá váltak az elmúlt időszakban, már szinte mindenre létezik specializált alap. 

Bitcoin 2022 Conference Draws Cryptocurrency Industry Professionals And Investors To Miami
Fotó: Marco Bello / Getty Images

Az ETF-ek azonban drágák, a kibocsátók ugyanis a garantált profitra mennek – ezt pedig Cathie Wood is tudja, akinek Ark Innovation (ARKK) alapja több mint 300 millió dollárt tett zsebre, csupán díjakból.

Azon kilenc év alatt ugyanakkor, míg ezt a hatalmas nyereséget elkönyvelte, befektetői számára több mint tízmilliárd dolláros veszteséget okozott.

Cathie Wood alapja a pandémia alatt lett igazán ismert, a techszektor felfutásán kaszált hatalmasat az Ark Innovation ETF, megötszörözve a kurzus értékét, másfél év leforgása alatt. A járványhelyzet elvonulását azonban nem volt képes kellően lereagálni, így a tavalyi esztendő technológiai szektort érintő lejtmenete rányomta a bélyegét a teljesítményre. 

A hatalmas zuhanás hátterében a Tesla részvényeinek vesszőfutása áll, amelyek egy év alatt több mint hetven százalékot vesztettek értékükből, az ARKK pedig végig 6,5–11,8 százalék közötti kitettséget tartott fenn az elektromosautó-gyártó részvényei felé.

Az idei esztendő rajtját ugyanakkor nagyon elkapta Cathie Wood alapja, egy hónap alatt több mint negyven százalékot erősödött – igaz, bőven volt honnan felkapaszkodnia a kurzusnak.

 

A 310 milliós díjbevétel közel hetven százalékára az elmúlt két évben tett szert az ARKK, az idén pedig átlagban napi 230 ezer dolláros bevételt biztosítottak a díjak Cathie Woodék számára. A sztárbefektető alapja ugyanis kifejezetten drága, még az eszközök között alapvetően is borsos árúnak tekinthető ETF-ek mezőnyében is: az ARKK kezelési díja ugyanis 0,75 százalék, amit a befektetésre szánt összegek után kell éves szinten befizetni.

A sikere csúcsán 27,9 milliárd dollárt kezelt az ETF, míg jelenleg csupán 7,6 milliárdot.

Az ARKK portfóliójában legnagyobb arányban a Tesla részvényeit találjuk meg 9,96 százalékos súllyal, Musk cégének papírjait a Zoom és a Roku követi 7,7 százalék körüli súlyozással.