Az amerikai fogyasztói árak mérsékelten emelkedtek júniusban, és több mint két éve a legkisebb éves növekedést regisztrálták, miközben az tovább mérséklődött. A folyamatok optimizmusra adnak okot, de a szakértők szerint valószínűleg még mindig nem olyan mértékűre, hogy elvegye a Fed kedvét már ebben a hónapban a kamatemelés folytatásától. Az arany ára mindenesetre közel egyhavi csúcsra emelkedett csütörtökön a gyengébb amerikai dollár hatására – írja a Reuters.

Stack,Close-up,Gold,Bars,,Weight,Of,Gold,Bars,1000,Grams
Bár az arany közelebb kerülhet a 2000 dolláros határhoz, ebben a negyedévben valószínűbb az árfolyam esése    Fotó: Shutterstock

A sárga nemesfém veretlen értéke így  június 16. óta a legmagasabb. Ezért 

továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a központi bank következő kamatmeghatározó ülésére, amely rövid távú aranyárakat diktálhat

– mondta Brian Lan, a GoldSilver Central szingapúri kereskedő munkatársa a hírügynökségnek.

Az azonnali arany ára 0,2 százalékkal unciánként 1961,09 dollárra emelkedett. Az amerikai határidős arany árfolyama 0,2 százalékkal 1965,90 dollárra erősödött.

Ez azért is nagy fegyvertény – hívta fel a figyelmet Brian Lan –, mert a politikai döntéshozók legutóbbi „hamis megjegyzései” nehezítették az arany helyzetét, a nemesfém unciánkénti ára, az elmúlt időszakban, több mint 100 dollárral esett vissza májusi csúcsa óta. A magasabb kamatlábak pedig növelik a nemesfémek tartásának alternatív költségét, még akkor is, ha a politikai és pénzügyi bizonytalanság idején biztonságos befektetésnek tekintik őket.

„Ezért, bár az arany közelebb kerülhet a 2000 dolláros határhoz, ebben a negyedévben valószínűbb az árfolyam esése, az 1800 dolláros ár továbbra is benne van a pakliban” – mondta Lan a Reutersnek, hozzátéve, emiatt a Fed továbbra is „óvatos hangot” üthet meg.

A tágabb értelemben vett pénzügyi piacon az ázsiai részvények és kötvények is erősödtek, miután az amerikai infláció felkeltette a spekulációkat a világjárvány utáni szigorítási ciklus vége előtt.

Egyelőre az inflációs adatok nem tántorították el a Fedet, és többen is figyelmeztették, hogy további szigorításra van szükség az infláció megfékezéséhez

– áll az ANZ közleményében. 

Az egyéb nemesfémek közül a spot ezüst 0,3 százalékkal unciánként 24,2126 dollárra, a palládium pedig 1,3 százalékkal 1299,34 dollárra erősödött. A platina a legmagasabbra ugrott június 21. óta, 1,3 százalékkal, 958,91 dollárra.