Az arany még az elmúlt hetek értékcsökkenése ellenére is felülértékeltnek számít a jelenlegi piaci környezetben – mondta Greg Sharenow, a Pacific Investment Management Co. (Pimco) portfóliómenedzsere a Bloombergnek.

Close-up,View,Of,Shiny,Gold,Bars,Stacked,Up,In,Perfect
Fotó: 3Defokes

Sharenow szerint az arany mint tradicionálisan értékálló eszköz sokak számára menedékként szolgált az elmúlt éveket jellemző bizonytalan gazdasági környezetben, most azonban már kicsit tisztul a piaci jövőkép, így az arany vonzereje is csökken. 

A szakértő szerint a ragadós, tartósan fennmaradó inflációs környezet kifejezetten nehézzé teszi majd a Fed számára, hogy nagyobb kamatcsökkentéseket vigyen véghez a közeljövőben – jelenleg újabb emelést áraz a piac –, így a kötvények és a kincstárjegyek stabil és viszonylag magas hozama sok befektető számára jobb lehetőségnek tűnhet majd, mint a kamatot nem fizető és éppen lejtmenetben járó arany.

Sharenow szerint az arany rövid távon folytatja majd értékvesztését, 

kiváló belépési pontokat kínálva a hosszú távú menetelés mellett hitet tevő befektetők számára.

Az arany árfolyama 1 éves
Szokatlanul nagy hullámzáson van túl az arany árfolyama

Sharenow szerint az arany 25 éves távlatban minden bizonnyal kiváló befektetésnek bizonyul majd, főként a központi banki tartalékképzés miatt: a dollárközpontúság megszüntetése ugyanis a jövőben még a jelenleginél is nagyobb szerepet kaphat. 

Egyre több ország kérdőjelezi meg a dollártartalék felhalmozásának létjogosultságát, így az arany értékállósága és értékesíthetősége a nemesfém felé kormányozhatja őket

– fejtette ki a szakértő. 

A jegybankok már az elmúlt időszakban is gyakorlatilag minden mennyiségi rekordot megdöntve vették az aranyat, tetemes részt vállalva ezzel a nemesfém történelmi rekordig jutó menetelésében. 

Megállíthatatlan a jegybankok aranyéhsége

A geopolitikai feszültségek és a világszerte magas inflációs környezet egyaránt növeli a nemesfém vonzerejét.

Az arany jegyzése május elején futott csúcsra, onnan azonban látványosan és erőteljesen lefelé fordult, ennek egyik legfőbb kiváltójaként a dollár ismételt erősödését jelölik meg az elemzők.

A zöldhasú az amerikai adósságplafon körüli, ma reggelre részben megoldódott bonyodalmak nyomán felkúszó kötvényhozamok miatt tett szert extra lendületre, tankönyv szerint gyengítve ezzel az arany kurzusát.