Jó hírt kapott csütörtök kora délután a Richter a tengerentúlról, a magyar gyógyszergyártó amerikai partnere, az AbbVie ugyanis jelentősen megugró Vraylar-értékesítésről számolt be frissen közzétett negyedéves jelentésében.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A Richter cariprazine hatóanyagú antipszichotikumának értékesítése 33,9 százalékkal ugrott április és június között, és 658 millió dollárt hozott az AbbVie konyhájára. 

Az első negyedévhez képest közel 100 millió dollárral – 17 százalékkal – ugrott a készítmény iránti kereslet. Az első fél évben 1,219 milliárd dollárnyit adtak el a Vraylarból a tengerentúlon.

A cariprazine hatóanyagot a Richter kutatói fedezték fel, majd a két cég azt közösen fejlesztette. Az AbbVie felelős az értékesítésért az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Tajvanban és egyes latin-amerikai országokban. A fő piac az Egyesült Államok, ahol 657 milliós bevételt hozott a gyógyszer, a többi fenti országban együtt mindössze egymilliós volt az értékesítés.

Az AbbVie eladásainak nagyjából ötöde a Richtert illeti meg szabadalmi jogdíjbevétel formájában. Ez a friss negyedéves értékesítési számok alapján 122 millió dollár – aktuális árfolyamon 41,5 milliárd forint – bevételt jelent a magyar gyógyszergyártónak.

Az AbbVie az év elején a korábbi 4-ről 5 milliárd dollárra emelte a készítmény éves csúcsértékesítési célját az Egyesült Államokban.

A Richter jövő pénteken teszi közzé második negyedéves gyorsjelentését. A részvényárfolyam 0,7 százalékot erősödött csütörtök kora délutánig 400 millió forintos forgalomban, az idén pedig hét százalékkal került feljebb a kurzus.