Növekvő bevételei dacára veszteséggel zárta a második negyedévet a Boeing, az amerikai repülőgépgyártó eredményét a magas alapanyagköltségek és a gyengélkedő védelmi ipari szegmens rontották, de még ezzel együtt is kellemes meglepetést hozott a pénzügyi beszámoló.

Boeing 737 Airplanes Factory
Felpörgeti legkeresettebb gépeinek gyártását a Boeing.
Fotó: Richard Clement / ZUMA Press / Northfoto

Az arlingtoni székhelyű légiipari társaság tavalyi 160 millió dolláros nyeresége 149 milliós veszteségbe fordult át a június végén zárult negyedévben, ám az egyedi tételektől szűrt, 82 centes egy részvényre jutó veszteség így is jobb lett a FactSet elemzői konszenzusában szereplő 89 centes mínusznál.

A társaság forgalma 18 százalékkal, 19,75 milliárd dollárra szökött fel a június végén zárult három hónapban, 1,3 milliárd dollárral túlszárnyalva az előzetes piaci várakozásokat.

Az igazán kellemes meglepetést azonban a szabad készpénzáram okozta, amely 2,58 milliárd dollárra hízott a szakértők által becsült 74 millió dolláros mínusszal szemben.

A bővülő forgalom mellett azért lett mégis veszteséges a társaság, mert az űr- és védelmi ipari szegmens tetemes, 527 millió dolláros mínusszal zárta a legutóbbi három hónapot, részben egy 257 millió dolláros leírás miatt. Az utóbbi zömét a Starliner űrhajó indításának késése okozta.

A kereskedelmi célú repülőgépeket gyártó üzletág „abnormális költségekkel” szembesült az ellátási láncok elhúzódó problémái eredményeként.

A vállalat az időszak során 136 repülőgépet szállított le, 15-tel többet, mint tavaly ilyenkor, a gyorsjelentéssel együtt szerdán bejelentette azt is, hogy felpörgeti legkeresettebb, Max típusú gépeinek gyártását, a havi 31 helyett a jövőben 38 ilyen gép gördülhet majd le a gyártósorról, a Dreamliner 787-es típusból pedig az év hátralevő részében havonta négy helyett ötöt gyárthat le a társaság. A Boeing továbbra is azzal számol, hogy idén 400-500 darab 737-es repülőgépet szállít le megrendelőinek.

Még több munka áll előttünk teljesítményünk javítása érdekében, de a javulás egyértelmű, és magabiztosan haladunk előre

– mondta az eredmények kapcsán David Calhoun vezérigazgató.

 

A részvényesek kedvezően fogadták az eredményszámokat és a gyártás felgyorsításáról érkező vezetőségi döntéseket, a részvényárfolyam 5,3 százalékkal ugrott meg a tengerentúli tőzsdenyitást követően. Az év eleje óta ezzel már 18 százalékos plusznál jár a kurzus.