Erősen kezdték a nyári üdülőszezont az európai fapados légitársaságok, a Wizz Air és a Ryanair egyaránt jelentős utasforgalom-bővülésről számolt be, az utóbbinál újabb rekord is született júniusban.

Prague,,Czech,Republic,-,April,04:,Ryanair,Boeing,737-8as,Takes
Fotó: Shutterstock

A magyar hátterű Wizz Air 5,3 millió utast reptetett az első nyári hónapban, 23 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. Az utasszám továbbra is gyorsabb ütemben bővül, mint a vállalat helykapacitása, az utóbbi 14 százalékkal nőtt éves bázison. A járatkihasználtság így a turisztikai főszezon elején 86-ról 92 százalékra emelkedett.

A Váradi József alapította társaság múlt hónapban tíz új útvonalat jelentett be az albániai bázisáról, és Tiranából heti száz új járat indítását tervezi a téli szezonban. A magyar utazóknak már Budapest–Kairó közvetlen járatot is kínál a társaság heti három alkalommal, az új vonalon október 30-án indul az első gép. A vállalat júniusban átvette a legújabb A321neo típusú repülőgépét, és bejelentette, hogy a londoni Luton repülőtéren állomásozó teljes flottáját Airbus A321neo gépekre cseréli le 2025-ig.

Remek hónapja volt a közvetlen rivális Ryanairnek is, amely az egy évvel korábbinál másfél millióval több jegyet adott el. A 17,4 millióra ugró utasszám új csúcs az ír fapados számára a májusi 17 milliós forgalmat követően. 

Ezt ráadásul azzal együtt teljesítették, hogy a francia légi forgalmi irányítók sztrájkja miatt a hónap folyamán több mint 900 járatot volt kénytelen törölni a dublini központú fapados, ami 160 ezer utast érintett. A szezonálisan legerősebb júliusi és augusztusi időszakban a mostani rekord is könnyen megdőlhet.

A már eleve nagyon magas töltöttségi mutatókon ezúttal nem sikerült javítania a Michael O’Leary vezette társaságnak, ez azt jelenti, hogy a tavalyihoz hasonlóan az ülőhelyek átlagosan mindössze 5 százaléka maradt üresen a múlt hónapban indított 96 250 járaton.

 

A Wizz Air részvényárfolyama 1,1 százalékkal erősödött kedd délelőtt a londoni tőzsdén, fél év alatt pedig közel másfélszeresére nőtt a kurzus. A Ryanair papírjai 0,2 százalékkal kerültek feljebb a keddi kereskedés első másfél órájában, az év elejétől 41 százalékot ralizott az árfolyam.