Tovább javuló utasforgalmi és járatkihasználtsági adatokról számoltak be Európa vezető diszkont-légitársaságai pénteken. 

20220824 Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérRyanair légitársaság fotó: Éberling András (EA)
Fotó: Éberling András / Magyar Nemzet

A Wizz Air több mint ötmillió utast szállított májusban, 22 százalékkal többet, mint egy éve ilyenkor. A magyar hátterű fapados forgalmának növekedési üteme ezzel ismét meghaladta a kapacitás bővülését (13 százalék). A járatkihasználtság ezzel összhangban 6 százalékponttal 90 százalékra javult.

Hasonlóan kedvező trend érvényesült a Ryanairnél is. A piacvezető ír fapadost 17 millió utazó választotta múlt hónapban, korábban még sosem reptetett ennyi utast a vállalat. Az eddigi rekordot tavaly augusztusban állították fel, amikor 16,9 millióan választották diszkont-légitársaságot.

A májusi utasforgalom 10 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, ezt 94 400 járattal sikerült elérni. Az átlagos töltöttségi szint 92-ről 94 százalékra javult.

Az utolsó tavaszi hónapban felpörgő járatforgalmi adatokra vegyesen reagáltak a befektetők, a Wizz Air részvényei 1,7 százalékkal ereszkedtek a londoni tőzsdén, míg a Ryanair papírjai 1,1 százalékot drágultak.