Nincs jó formában kedden a forint, egy euróért már több mint 390 forintot kell adni a bankközi devizapiacon. Az elemzők egyelőre nem látják jelét a fordulatnak, a KBC Equitasnál azt emelték ki, hogy 

az utóbbi időben a dollár erősödése sem segített a magyar devizának, emellett a fokozatos kamatcsökkentések is gyengítik a forint vonzerejét.

Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Emellett a technikai kép sem mutat túl jól, hiszen a 200 napos mozgóátlagon is átjutott az euró-forint, utoljára március közepén járt több napon keresztül a mozgóátlag környékén, ám idővel sikerült fordulatot bemutatni. Utoljára március közepén volt ilyen gyenge a forintárfolyam.

Az Equilor szerint sem áll jól a forint szénája: mint írták, ha a devizapár a július 7-i lokális csúcspont fölé kerülne (megtörtént), akkor technikailag „légüres térbe” jutna, hiszen nem láthatók fontosabb megállók a márciusi gyengülési periódus óta látott lokális csúcsokig, amelyeket 400 fölött ütött meg az árfolyam. Lefelé a 200 napos mozgóátlag 386,5 forint körül már támasztként funkcionál.

Az ING Bank elemzői egyelőre nem azonosítottak magyarázatot a forint gyenge teljesítményére. A globális tényezők persze szerepet játszanak, többek közt az euró-dollár mozgása. Jelentős forintjavulás csak akkor következhet be, ha az euró erőre kap a dollárral szemben. Mint írták, a 390-es szint azt a kérdést is felveti, hol van a jegybank fájdalomküszöbe a forint árfolyamát illetően. Úgy vélik azonban, verbális kommunikációs lépés csak akkor érkezhet az MNB-től, ha további érdemi forintgyengülés következne.