A féléves jelentésben közölt eredményszámok ismeretében továbbra is vételre ajánlja az ANY Biztonsági Nyomda részvényeit a Concorde Értékpapír Zrt. Elemzőjük célára változatlanul 2450 forint, 12 hónapos időtávra és az hatása nélkül értve. A jelenlegi árfolyam alapján így több mint 50 százalékos felértékelődésre lehet számítani.  

Fotó: Kovács Tamás / MTI

A második negyedév összességében pozitívnak értékelhető, a Nyomda árbevétele 28 százalékkal, 15 milliárd forintra nőtt, s hasonló dinamikával bővült az EBITDA is, 2,27 milliárd forintra. Jelentősen, 86 százalékkal emelkedett a nettó profit, kicsivel meghaladva az egymilliárd forintot. Egy részvényre 71 forint nettó nyereség jutott. Ha nemcsak a negyedéves, hanem az első féléves számokat nézzük, akkor az ANY nettó nyeresége 9 százalékkal csökkent, és 1,5 milliárd forintot tett ki 2023 első hat hónapjában. Bukta Gábor, a Concorde részvényelemzője ezt elsősorban bázishatásokkal magyarázta.

Javultak a társaság marzsai

Jó hír, hogy a most lezárt második negyedév már tartalmazza az angolai projekt (útlevélgyártás) profitszámait, de egyébként is erősen teljesített a Nyomda az exportpiacain, ahonnan a teljes árbevétel 54 százaléka érkezett. A magas kamatkörnyezet és a devizaárfolyamok nem segítették a jövedelmezőséget, összességében 200 millió forint többletköltséget eredményeztek. 

Egyértelműen pozitívum, hogy 104 forintos egy részvényre jutó nyereséget már megtermelt az ANY hat hónap alatt, miközben a Concorde korábbi,  konzervatív becslése 189 forint EPS a teljes évre. A remek első fél év alapján viszont 200 forint fölé kúszhat az EPS, és mivel a társaság rendre kifizeti osztalékként a teljes adózott eredményét, úgy tűnik, 

aki Nyomda-részvényt tart a portfóliójában, 12 százalékos osztalékhozammal kalkulálhat, ami magasabb a magyar államkötvények hozamainál (akármelyik lejárattal is hasonlítjuk össze). 

A Concorde várakozásai szerint az exporthatás felerősödhet a második fél évben, egyrészt a gyártási volumenek növekedése miatt, másrészt akkor, ha a forint gyengülne a dollárral és az euróval szemben. Szintén jó hír, hogy a második fél évben is csökkenő nyersanyagárakkal, és ezáltal alacsonyabb anyagköltségekkel kalkulálhatnak a Nyomda beszerzői. 

A Concorde elemzője megerősítette, hogy

az ANY az egyik legvonzóbb kisebb kapitalizációjú a régióban,

a szektorra jellemző korlátozott verseny, a vállalat növekedési kilátásai és a 10 évre szóló angolai üzlet miatt. Jövőre pedig EU-s és magyar önkormányzati választások jönnek, ahol hagyományosan az ANY a választási nyomtatványok beszállítója.

Meggyőző teljesítményt produkált a Nyomda az év első felében, hiszen az exportértékesítés érdemi növekedésének hála rekordbevételt ért el a második negyedév során – ez már egy másik brókercég, a KBC Securities véleménye a Nyomda idei számairól. Mint hangsúlyozta, eredmény tekintetében is sikerült bővülést felmutatnia a bázisidőszakhoz képest a cégnek, az első fél évben 3,7 milliárd forintos EBITDA-t ért el, míg üzemi eredmény soron 2,5 milliárdos összeg szerepel. A nettó eredménynél azért látni némi visszacsúszást, ez a kedvezőtlen devizapiaci mozgásoknak és a kamatok negatív hatásainak tulajdonítható.