Hogyan áll az OTP Bank és az MBH Bank küzdelme a hazai porondon – vetődik fel a kérdés, miután csütörtökön az utóbbi is publikálta féléves eredményeit. Az OTP augusztus 10-én kijött gyorsjelentéséből az OTP Core-t érdemes alapul venni, hiszen a legnagyobb hazai bankcsoport nyereségének a 70 százaléka már külföldről érkezik, ezért a komplett adatsor torzítaná az összehasonlítást.

Fotó: Kovács Attila / MTI

Az első, ami rögtön feltűnik, hogy amíg az OTP Core nettó kamatbevétele éves bázison 15 százalékkal, 187 milliárd forintra csökkent, addig az MBH-hoz a fúziós folyamat okozta többletterhelés, valamint a volatilis makrogazdasági és piaci környezet dacára éves összevetésben 129 százalékkal több, azaz mintegy 599 milliárd forint kamatbevétel (nettó és korrigált) folyt be.

Igaz, hogy az utóbbi pénzintézetnél a kamatráfordítások is 246 százalékkal, 311 milliárd forintra emelkedtek, ám a két szám eredőjeként még így is 288 milliárd forint korrigált nettó kamateredmény adódott, ami 67 százalékos bővülés.

Jutalékágon csak szőrmentén lehet összevetni a számokat, mivel az OTP a nettó díjakból, jutalékokból származó bevételét adta meg, amely 9 százalékkal, 93,5 milliárd forint fölé emelkedett, míg az MBH Bank a nettó korrigált jutalékeredményét tüntette fel féléves táblázatában. Itt a tárgyidőszaki eredmény 2 százalékkal, 43 milliárd forintra gyarapodott.

Így tehát a kamatbevételek alakulása következtében sikerült az MBH Banknak az OTP Core – leányvállalatoktól érkező osztalékoktól tisztított – adózott eredményét felülmúlnia, hiszen míg az utóbbi az előző évi 82 milliárd forintos veszteség után az idei első fél évben 56,8 milliárd forintos nettó profitot gazdálkodott ki, az MBH 142 milliárd forintot hozott össze ezen a soron, ami pro forma 50,2 százalékos javulással egyenértékű.

Az OTP esetében azért mindenképpen meg kell említeni, hogy a teljes csoport nettó korrigált profitja az első fél évben 471 milliárd forintra rúgott, és erős stabilitást, biztonságot jelent a számára, hogy egy egész régiót lefed a tevékenysége, ezért kevésbé kitett egy-egy ország gazdasági fordulatainak. 

Az MBH Bank javuló eredményei ellenére a részvényeivel gyakorlatilag augusztus elején elstartolt kereskedés folyamatos gyengülést hozott eddig, holott a pénzintézet az első negyedévben 1139 forintos, a második negyedévben pedig 644 forintos egy részvényre jutó korrigált nettó eredményt (EPS) termelt.

A kurzusa viszont egy hónap alatt 12 ezerről 4280 forintra zuhant. Igaz, hogy a BÉT adatai szerint a pénzintézet részvényeinek összesen 1,13 százaléka gyarapítja a közkézhányadot.