Az élénkülő hitelezés és javuló haszonkulcsok mellett rekordszintű, négymilliárd dollárnak megfelelő negyedéves nyereséget ért el a Sberbank.

RUSSIA-SBERBANK
Fotó: AFP

A legnagyobb orosz pénzintézet 380,3 milliárd rubel – 4,05 milliárd dollár – adózás utáni profitot könyvelt el a második negyedévre, ekkora profitot még sosem jelentett erre az időszakra a több mint százmillió lakossági és hárommilliót meghaladó vállalati ügyféllel rendelkező nagybank.

Az Ukrajna lerohanására miatt kivetett, Oroszországot sújtó nyugati szankciók tavaly megrengették az orosz pénzügyi szektort, a jegybank pedig a helyi bankok számára közzétételi korlátozásokat rendelt el nem sokkal a háború 2022. februári kitörését követően. A tavalyi évet 80 százalékos eredménycsökkenéssel záró Sberbank így a legtöbb negyedéves pénzügyi mutatót nem hasonlította össze az előző év azonos időszakával, de German Gref vezérigazgató szerint újabb rekorddal zárult a június végéig tartó negyedév.

A nettó kamatbevételek 597,6 milliárd rubelt tettek ki az időszakban, miközben a nettó kamatmarzs a normalizálódó hitelezési kondíciók mellett 5,8 százalékra emelkedett.

A sajáttőke-arányos megtérülés (ROE) pedig a bankszektorban is kifejezetten irigylésre méltó, 25,5 százalék volt az első fél évben.

A Sberbank június végéig 737,5 milliárd rubel profitot termelt idén, az egész évre pedig a 2021-es csúcsévit is túlszárnyaló, 1,25 ezermilliárd rubeles nettó eredmény elérését tervezi. A második számú orosz bank, a VTB ugyancsak rekorderedményt vár 2023-ban.

Üzletünk dinamikus fejlődése, valamint a javuló makrogazdasági feltételek bizakodással töltenek el bennünket, hogy 2023 végére elérjük ambiciózus céljainkat

– mondta Gref, hozzátéve, hogy az időszak során minden korábbinál nagyobb, 6,6 ezermilliárd rubel kölcsönt helyezett ki a bank.

A pénzintézet az orosz gazdaság kilátásait is optimistábban látja, az idei GDP-bővülési kilátásokat nulláról 1,8 százalékra javította csütörtökön.

A hitelintézet egy év alatt újabb 800 ezer lakossági ügyfelet szerzett, már 107,2 millióan bankoltak nála. A vállalati szegmensben 100 ezer fős volt a bővülés, az időszak végén 3,1 millió cég vezetett számlát a Sberbanknál.