Rekordnyereségre számít idén a második legnagyobb orosz bank, a VTB, amely a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner csoport hét végi, rövid életű lázadásának sem tulajdonít túl nagy gazdasági jelentőséget.

Fotó: Alexander Nemenov / AFP

Prigozsin több ezer zsoldosból álló magánhadserege az ukrajnai frontról visszafordulva szombatra virradóan előbb elfoglalta Rosztovot, majd a hadúr által csak „igazságmenetnek” nevezett katonai oszlop északra fordulva Moszkva felé vette az irányt, hogy „felelősségre vonja” az orosz katonai vezetést. 

A főváros közelében azonban váratlanul visszafordult a hadoszlop, a puccskísérlet nagyobb nyílt összecsapás nélkül elhalt. A Vlagyimir Putyin hatalmi pozíciójával kapcsolatban is kérdéseket felvető incidens a devizapiacon nagyobb pusztítást okozott, hétfőn 15 havi mélypontra taszította a rubelt.

A múlt hét végi eseményekkel kapcsolatban – mivel viszonylag rövid ideig tartottak – elvileg nem látunk jelentős hatásokat sem a makrogazdaságra, sem a bank tevékenységére nézve

– hangsúlyozta Dmitrij Pjanov, a VTB pénzügyi igazgatója keddi kommentárjában, amelyet a Reuters szemlézett.

A pénzügyi vezető azt elismerte, hogy a hétvégén élénkülő készpénzfelvételt tapasztaltak, ez az aktivitás egy hétköznapihoz hasonló volt, de nem bizonyult olyan súlyosnak, mint amilyen lehetett volna.

Andrej Beluszov első miniszterelnök-helyettes hétfőn arról számolt be, hogy a hétvégén Oroszország egyes déli régióiban 70-80 százalékkal megnőtt a devizakereslet.

A VTB mindeközben azzal számol, hogy a nyugati szankciók következtében veszteséges 2022-es évet követően, idén újra nyereséges lesz, és legalább 400 milliárd rubel profittal zárja 2023-at, elérve a korábban kijelölt céltartomány felső sávját.

A pénzintézet májusban 32 milliárd rubel nyereséget ért el, az év első öt hónapja során ezzel már 240,5 milliárdra rúg a profitja.

Az elért eredmények lehetővé teszik, hogy teljes mértékben megerősítsük az idei évre vonatkozó optimista előrejelzéseket a rekordnyereségre és a tőkemegtérülésre vonatkozóan

– mondta Pjanov, hozzátéve, hogy a pozitív eredmények a működési hatékonyságon, az üzleti növekedésen és a konzervatív mérlegen alapulnak.

 

Az orosz jegybank esetleges további szigorú lépései azonban még befolyásolhatják a VTB teljesítményét az év hátralevő részében.

„Úgy véljük, hogy az év második felében valószínűsíthető az orosz jegybanki irányadó kamatláb rövid távú emelése” – mondta Pjanov. Ez pedig egyes szegmensekben negatívan befolyásolhatja a VTB nettó kamatbevételeit.