Szerdán piaczárás után tette közzé gyorsjelentését a Rába. A cégcsoport az idei első fél évben 40 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el, év per év alapon 33,4 százalékos a növekedés. Továbbá ez egyben az elmúlt húsz év legnagyobb első féléves árbevétele. A Rába csoport 2,4 milliárd millió forint nettó nyereséget könyvelt az idei első hat hónapban, szemben a tavalyi év azonos időszakának 252 milliós veszteségével. A csoportszintű EBITDA 3,09 milliárd forint volt, szemben az egy évvel korábbi 1,99 milliárddal. 

Fotó: Rába

A gyorsjelentés szerint az orosz–ukrán háború okozta bizonytalanság ellenére 

a haszongépjármű-piac aktivitása kifejezetten erős volt.

A gyártási költségekre ható piaci tényezők vegyes képet mutattak. Kedvező hatással volt az eredményességre a második negyedévben a mérséklődő energiaár és az acél beszerzési árának csökkenése, míg negatív hatást gyakorolt a még mindig jelentős mértékben emelkedő bérszínvonal. 

Új tényezőként jelentkezett a forint árfolyamának erősödése,

amely a második negyedévben a nettó exporton keresztül negatív hatással volt a Rába üzemi eredményességére. 

A Rába csoport pénzügyi helyzetét stabil likviditási pozíció jellemezte. A nettó hitelállomány szintje a tárgyidőszak végén 15,7 milliárd forint volt, a bázisidőszaki szinthez képest 2,5 milliárd forinttal növekedett. 
Az előző év azonos időszakához képest a saját tőke mértéke 20,5 százalékkal növekedett. 

Az egy részvényre jutó saját tőke értéke 1871 forint.

A Rába Futómű Kft. árbevétele az első fél évben 26,7 milliárd forint volt, év per év alapon 33,5 százalékos s növekedés. Az uniós piacon 38,5 százalékkal bővült az értékesítés, míg a belföldi értékesítés 13,3 százalékkal zsugorodott. 

A Rába Jármű Kft. árbevétele az idei első fél évben 80,7 százalékkal bővült, s elérte 1,12 milliárd forintot. A szegmens értékesítése döntően a belföldi piachoz kötődik. A belföldi árbevétel 121 százalékkal nőtt.