Vegyes számokat tett közzé második negyedévéről pénteken a Richter. Jó hír, hogy a bevételeik a profiltisztítás és a kedvezőtlen devizahatások ellenére emelkedtek: végül 203,8 milliárd forint lett a csoportszintű árbevétel, kicsivel a 200 milliárdos konszenzus felett. A kis- és nagykereskedelmi tevékenység eladásával egy alacsony marzzsal működő üzletágtól vált meg a társaság, ez pedig jótékony hatással volt a bruttó fedezeti hányadára, amely a tavalyi 57-ről 63,2 százalékra emelkedett.

Budapest, 2021. február 27.A Richter Gedeon Nyrt. Gyógyszergyár bejárata és a közút feletti szervízfolyosó Kőbányán, a Gyömrői úton. A gyárat egykoron az 1900-as évek elején Richter Gedeon gyógyszervegyész alapította.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Budapest, 2021. február 27.
A Richter Gedeon Nyrt. Gyógyszergyár bejárata és a közút feletti szervízfolyosó Kőbányán, a Gyömrői úton. A gyárat egykoron az 1900-as évek elején Richter Gedeon gyógyszervegyész alapította.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Róka László / MTI

A bevételekkel párhuzamosan az operatív kiadások is emelkedtek, ez pedig (azzal együtt, hogy elszámolták az extraadó időarányos részét) azt eredményezte, hogy az üzemi eredmény elmaradt a 2022-estől: az végül 41 milliárd forint lett, ami 21 százalékos visszaesés. A nettó profit, megfelelve az elemzői konszenzusnak, jócskán, 62 százalékkal esett vissza: 28,7 milliárd forintra.

Stabil alaptevékenység

Orbán Gábor vezérigazgató a pénteki sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a külső faktorok (devizahatások, adózás) továbbra is negatívak, az alaptevékenységük azonban stabil. Árfolyamhatás nélkül is képesek voltak valamennyi szegmensben a növekedésre – emelte ki a vezérigazgató. Külön öröm, hogy 

a Richter által kifejlesztett cariprazine Amerikában már a 34. legnagyobb forgalmú (kismolekulás) termék, ami kiugró siker, hiszen több tízezer termék versenyez. 

A termékkel kapcsolatban elhangzott, most ugyan nem realizáltak az AbbVie céggel lévő együttműködéshez kötődően egyszeri mérföldkőbevételt, de ez a jövőben nem zárható ki. Az első fél évben a Vraylar-eladások utáni royalty 89 milliárd forint volt, ami 47 százalékos plusz. Ennek magyarázata a tavaly év végén megtörtént indikációbővítés, valamint a kereskedelmi partnerük roppant aktív promóciós tevékenysége.

A pénzügyi eredménysorról Orbán Gábor kiemelte, hogy a rubelárfolyam drasztikus romlása volt meghatározó az alakulásában. Ezt a negatív hatást rubel-fedezetiügyletekkel nem tudták ellensúlyozni, tehát az volatilitása direktben érintette a pénzügyi egyenlegüket.

Az alaptevékenységről Orbán Gábor elmondta, továbbra is stabil jövedelemtermelésre képes a gyógyszergyártás, feltéve, ha nem adóztatják meg évi 29 milliárd forinttal.

 

Fölfelé módosították a várakozásokat

Az idei év hátralévő részéről is szó esett. A Vraylaron kívüli működésük a terv szerint (kicsivel felette) alakul az első fél évben. Az éves növekedési tervük 10 százalék volt, tehát indokolt a fölfelé módosítás a stratégiai termékük vártnál jobb teljesítménye miatt. Ezért most az látható, hogy

15–20 százalék közé esik majd árfolyamszűrten a bevétel és a nyereség éves alapú növekedése.  

Jövőre is lesz extra adó

2024-re 14 milliárd forintos extra adóval kalkulál a Richter. A három év egyenlege így 70 milliárd lehet, ami Bogsch Erik elnök szerint erősen csökkenti a versenyképességüket, az összeg a k+f-tevékenységből hiányzik majd leginkább. A versenyképességüket pedig célszerű lenne megőrizni, hiszen a vezető stratégiai termékük (Vraylar) szabadalmi védettsége 2028-ban lejár. Ismét hangsúlyozták, hogy az extra adófizetési kötelezettséget egy olyan pillanatban állapította meg a kormányzat, amikor a devizaárfolyamok kedvezők voltak a Richter számára, de ez tényleg csak egy nagyon rövid ideig tartó állapot volt, most gyakorlatilag devizaárfolyam-veszteség után adóznak, amit elég nehéz megmagyarázni a részvényeseiknek.

Azt egyelőre nem tisztázta a jogalkotás, hogy az extra adókkal szemben milyen költségek lesznek szembeállíthatók. A részvényekkel mínuszban indult a kereskedés pénteken.