Meglepte a piacot Kína legnagyobb magánkézben lévő ingatlanfejlesztő társasága. A Country Garden 22,5 millió dollárnyi lejárt kupont fizetett ki a nemzetközi kötvénytulajdonosoknak közvetlenül a 30 napos türelmi időszak vége előtt. Pedig pár hete még aggasztó hírek érkeztek. Az ingatlanóriás a január és június közötti időszakban 48,9 milliárd jüan nettó veszteséget könyvelt el, szemben a tavalyi második félévi 6,7 milliárd jüanos veszteséggel és a tavalyi első fél év 612 millió jüan nettó nyereségével.  

A residential complex built by Chinese property developer Country Garden is seen in Nanjing, in China's eastern Jiangsu province on August 31, 2023. China's biggest developer Country Garden faces on August 31 a crunch vote  on extending debt repayment terms that could determine whether it defaults, plunging the country's property market deeper into turmoil. (Photo by AFP) / China OUT
Fotó: AFP

A kínai cég 

egyelőre elkerülte a nemzetközi adósságcsődöt.

Az egymilliárd dollár össznévértékű amerikaidollár-kötvények most kifizetett kuponjai eredetileg augusztus elején voltak esedékesek. 

A Country Garden a kínai ingatlanszektor legnagyobb túlélő fejlesztője, miután több tucat versenytársa nem teljesítette az adósságát. A bajba jutott szektortársak közül legismertebb az augusztusban a tőzsdére hongkongi halálugrással visszatért Evergrande.  

Kínában továbbra is zsugorodnak az újlakás-eladások, erőtlen a fogyasztói bizalom, és a potenciális lakásvásárlók aggódnak az ingatlanárak alakulása miatt, miközben Kína gazdasága felpörög.

Augusztusban a legnagyobb kínai fejlesztők újlakás-eladásai harmadával estek vissza, év per év alapon. Míg 

a Country Garden 70 százalékos zuhanást 

regisztrált. A piac továbbra is pesszimistán ítéli meg a foshani székhelyű vállalat fizetőképességét. Június 30-án a Country Garden 15 milliárd dollárnak megfelelő kötvénnyel, banki hitellel és egyéb, egy éven belül esedékes tartozással rendelkezett.

A Country Garden dollárkötvényeinek árfolyama
 

A két most kifizetett kötvény

mélyen a névértéke alatt, dolláronként 10 cent körül forgott

kedden. 

Emellett a kínai cég hétfőn 600 ezer dollár körüli kamatot fizetett egy malajziai devizában denominált kötvénye után. Továbbá azt tervezi, hogy meghosszabbítja a lejáratát hét kínai belföldi kötvényének.

Szeptemberben a Country Gardennek még két dollárkötvényszelvénye esedékes összesen 55 millió dollár értékben. Jövő év januárjában pedig 1 milliárd dollár kifizetésének érkezik el a határideje.

Kétévnyi tétlenség után Peking próbálja élénkíteni a kínai lakáspiacot. 

Az elmúlt hetekben a szabályozó hatóságok megkönnyítették a kínai polgárok ingatlanvásárlását: 

kitágították az első lakást vásárló definícióját,

s csökkentették az első és második lakásvásárlás minimális önrészének arányát.