A  kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index a júliusi 49,3 pontról 49,7-re emelkedett augusztusban, ami felülmúlta az elemzők 49,4-es várokozását, azonban még mindig a zsugorodást a bővüléstől elválasztó 50 pontos szint alatt maradt. A szolgáltatóipari BMI augusztusban a várt 51,1 pont helyett 51-re csökkent az előző havi 51,5-ös értékről – derül ki a kínai statisztikai hivatal (NBS)  adataiból.

Industrial Enterprises Profits Decline in ChinaLIANYUNGANG, CHINA - AUGUST 27, 2023 - A worker works at a production workshop at a woven bag factory in Lianyungang, East China's Jiangsu province, Aug 27, 2023. On the same day, the National Bureau of Statistics released data, from January to July, the total profit of industrial enterprises above designated size in the country was 3,943.98 billion yuan, down 15.5% year-on-year, and the decline was 1.3 percentage points narrower than that in January to June. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A gyenge globális kereslet miatt az új exportmegrendelések is visszaestek.
Fotó: AFP

A szolgáltatóipari és feldolgozóipari adatok összesítésével kalkulált kompozit BMI 51,3 pontra erősödött a júliusi 51,1 pontról. Bizakodásra adhat okot, hogy a gyárak vezetői jelezték, hét hónap óta először javultak a termelői árak. A kibocsátás öt hónapja a legnagyobb mértékben nőtt (51,9 szemben a júliusi 50,2 értékkel), az új megrendelések pedig öt hónap óta először bővültek. Március óta először javult a vásárlási aktivitás (50,5 szemben a júliusi 49,5 ponttal), míg a szállítási idő fél éve a legnagyobb mértékben rövidült. 

 

Eközben az exportértékesítés három hónapja a leggyengébb ütemben csökkent (46,7 pont), a foglalkoztatás pedig már a hatodik egymást követő hónapban zsugorodott. A politikai döntéshozók továbbra is nyomás alatt állnak a belföldi kereslet fellendítése érdekében, mivel a világgazdaság továbbra is lassul. A gyenge globális kereslet miatt az új exportmegrendelések visszaestek, így a gyártóknak a hazai keresletre kell támaszkodniuk a hiány pótlására.

Peking több intézkedéssel igyekszik felpörgetni a gazdaságot, például hétfőtől a felére csökkentették a tőzsdei kereskedésre kivetett illetéket, miután a kínai blue chip részvényindex, a CSI 300 kilenchavi mélypontra zuhant. Egyes kínai állami tulajdonú bankok pedig a meglévő jelzáloghitelek kamatát is mérsékelni fogják, bár az elemzők arra számítanak, hogy a lakásárak idén nem fognak növekedést mutatni. Ugyan a szakértők szerint az intézkedéseket pozitívan értékelik,

az ingatlanszektor továbbra is bajban van.

Kína legnagyobb magánkézben lévő ingatlanfejlesztő társasága, a Country Garden a január és június közötti időszakban 48,9 milliárd jüan nettó veszteséget könyvelt el, szemben a 2022 második félévi 6,7 milliárd jüan veszteséggel és a 2022 első félévi 612 millió jüan nettó nyereséggel. Az eredményeket akkor tették közé, amikor a kínai hatóságok lépéseket tesznek a bajba jutott felélesztésére, amely a gazdaság nagyjából negyedét teszi ki. 

Az ágazat gondjai aggodalmakat keltettek, hogy destabilizálhatják a világ második legnagyobb gazdaságát, amely a növekvő munkanélküliséggel is szembenéz. Az ingatlanszektorban 2021 vége óta számos vállalat fizetésképtelenné vált, ami befejezetlen lakásokhoz, kifizetetlen beszállítókhoz és bedőlt hitelezőkhöz vezetett. A Country Garden likviditási problémái ebben a hónapban váltak nyilvánossá. A cég közölte: ma a csoport pénzügyi teljesítménye a jövőben tovább romlik, 

előfordulhat, hogy a csoport nem lesz képes teljesíteni a hitelfelvételek pénzügyi feltételeinek teljesítését.

Hozzátették, hogy adósságkezelési intézkedéseket fognak fontolóra venni a fennmaradó, jövő év június végéig esedékes külföldi adósságok kezelésére, beleértve a bankokkal a meglévő hitelek megújításáról és meghosszabbításáról folytatott tárgyalásokat. A piac sem reagált túl jól, öt hónapja a legnagyobb mértékben nőttek az ázsiai hitelfelárak a kínai félelmek miatt, valamint a Goldman Sachs és a Nomura is visszavágta a kínai gazdaság növekedési kilátásait.

Fejvesztve menekítik Kínából a pénzüket a befektetők – Megrohanták a külföldi alapokat

Mindössze pár órás ralit váltott ki a kontinentális kínai tőkepiacokon a pekingi szabályozók hétvégi befektetésélénkítő adócsökkentése. Bár a lendület a hongkongi papírokat is feldobta, hétfő estére elillant a lelkesedés, kifulladt az emelkedés. Ennél több kell, hogy oldódjon a befektetői aggodalom.