Az elmúlt években készített hazai felmérések szerint a magyar családi vállalkozások több mint harmadának nincs utódlási terve és stratégiája arra, hogyan tud a társaság működőképes, profitábilis maradni, ha a cég vezetője szeretne nyugdíjba vonulni, vagy esetleg már nem képes feladatát betölteni. Nyilván ezzel összefügg az a kérdés, hogy hogyan lehet megőrizni, gyarapítani, vagy esetleg átalakítani a cég formájában megtestesült vagyont. 

A generációváltás egyik alapvető problémája, hogy a családi vállalkozások jelentős része még most is úgynevezett one-man-show, azaz a tulajdonos még mindig egyben cégvezető, és nem alakult ki olyan kompetens menedzsment, amely alkalmas lenne a tulajdonostól függetlenül működtetni a vállalkozást. 

Egy ilyen helyzetben az egyik érdemi lehetőség a leköszönni szándékozó vezető és tulajdonos részleges vagy teljes kiszállása, azaz meglévő részesedésének valamilyen konstrukcióban történő eladása. A vállalat fejlettségétől és méretétől, az adott iparágtól, és nyilván az egyéni körülményektől függően több forgatókönyv lehetséges. 

A cég részleges vagy teljes értékesítése 

Ha a cég családon belüli továbbvitele nem megoldott, akkor megoldásként felmerül a cég részleges vagy teljes értékesítésének lehetősége. Részleges eladás esetében jellemzően potenciális vásárló lehet a meglévő menedzsment, pénzügyi befektető, illetve stratégiai befektető, melyek közül mindegyik, de különösen az utolsó érdeklődhet a teljes kivásárlás iránt is. Nyilván az első két esetben az eladás megvalósítása nagyban függ a cégnél dolgozó menedzsment kvalitásaitól és lehetőségeitől.  

Az eladási helyzetekben emellett gyakori kihívás, hogy a cégtulajdonos sokszor nem reális értékelésben gondolkodik, nem ismeri fel, hogy a saját jövőbeni közreműködése nélkül, adott esetben kompetens menedzsment hiányában ettől várhatóan lefelé tér el a valós piaci árazás. Ennek elkerülése érdekében is érdemes az ilyen eladási ügyletekben jártas szakértőt bevonniuk azoknak, akik ilyen ügyletekben gondolkodnak.  

Tőzsdei megjelenés 

Bizonyos méret és fejlettség esetén a tőzsdén történő megjelenés optimális megoldást lehet arra, hogy a cégben megtestesült egy részét rövid-közép távon felszabadíthassa a család. Ebben az esetben úgy értékesíthető a tulajdonrész egy része, hogy akár a többségi tulajdon megtartása mellett, a család – akár menedzsmentpozícióból, akár az igazgatóságon keresztül – fenntartja a kontrollt a cég irányítása felett.  

A cikk a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik az OTP Bank hivatalos álláspontjával.