Jelentős növekedést tudhat maga mögött az utóbbi három hónapban az Adobe, az amerikai szoftveróriás negyedik negyedéves eredményprognózisa ugyanakkor csalódást okozott a befektetők körében.

Software Companies Photo Illustrations
Adobe logo displayed on a phone screen and a laptop keyboard are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on October 30, 2021. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Jakub Porzycki / AFP

A San José-i központú technológiai vállalat tizedével növelte forgalmát a harmadik üzleti negyedévben, a 4,89 milliárdos bevételt az elemzőknek sikerült viszonylag pontosan előre jelezniük, sőt némileg meg is haladta a 4,87 milliárdos szakértői konszenzust. Ezzel a teljesítménnyel a vezetőség is elégedett lehet, ők korábban a 4,83–4,87 milliárdos sávba várták a bevételeket.

Mindehhez ötödével megugró, 1,4 milliárd dolláros adózott nyereség társult, ami egy részvényre vetítve 4,09 dolláros eredményt (EPS) jelent. Az EPS tekintetében jócskán felülmúlta a 3,98 dolláros konszenzust a társaság.

A már eddig is impozáns működési haszonkulcs 44,1-ről 46,3 százalékra nőtt a negyedév során.

Az üzleti szoftvereket kínáló, ám a mesterséges intelligencián (MI) alapuló megoldások terén is egyre aktívabb vállalat a novemberben záruló negyedik negyedévre vonatkozó eredménycéljain ezzel együtt nem változtatott. A forgalom ennek megfelelően 4,98–5,03 milliárd dollár között futhat be, a részvényenkénti nyereség pedig 4,1–4,15 dollár lehet. Különösen az utóbbi prognózissal lehetnek elégedetlenek a befektetők, a piac ugyanis ennél valamivel nagyobb növekedésre számít az évzáráskor. A pénteki tőzsdenyitás előtti kereskedésben közel három és fél százalékot csúszott vissza a részvényárfolyam.

Az elemzők ezzel együtt inkább optimisták a kilátásokat illetően, amit az is alátámaszt, hogy a gyorsjelentést követően a brókerházak egymásra licitálva srófolták feljebb a részvényre vonatkozó árfolyam-várakozásaikat.

  • A Stiefel 550-ről 600 dollárra 
  • a Citigroup 570-ről 610 dollárra 
  • a Goldman Sachs 550-ről 625 dollárra 
  • a TD Cowen 600-ról ugyancsak 625 dollárra 
  • a Barclays 620-ról 640 dollárra 
  • a BMO 640-ről 645 dollárra 
  • a Piper Sandler 572-ről 650 dollárra  
  • a Bank of America 630-ról 660 dollárra emelte a célárat.

A konszenzusos 12 havi árfolyamprognózis ezzel 601 dollárra nőtt, ami további 9 százalékos drágulást vetít előre az év eleje óta 64 százalékot ralizó részvénynél.

Az Adobe árfolyama 2023-tól
 

A fokozott várakozásokat az MI-ben rejlő növekedési lehetőségek hajtják leginkább. Az Adobe márciusban indította el Firefly nevű generatív MI-eszközét, amelyet több saját szoftverébe, köztük népszerű képszerkesztőjébe, a Photoshopba is beépített. A cég pénzügyi igazgatója, Dan Durn a jelentést közzététele után elmondta, hogy a féléves tesztidőszakban a felhasználók kétmilliárd képet generáltak a mesterséges intelligenciával megtámogatott szoftvert használva.