Az elmúlt napok erősödését követően csütörtökön számottevő gyengülésbe kezdett a forint, alig egy nappal azt követően, hogy a jegybank a piacokat is némileg meglepve, 75 bázispontos kamatvágást hajtott végre.

forint, euro, mnb, pénz, money, banknote
Fotó: Shutterstock

Az euróval szemben kora délutánig 0,8 százalékot gyengült a hazai fizetőeszköz, a keresztárfolyam a reggeli 383-as szintről bő három egységgel, a 386,2-es szintig szaladt fel. A dollárhoz képest ennél is nagyobb mértékben, egy százalékot veszített értékéből a forint. Az amerikai pénzt 365,3 forintért váltottál délután fél egykor.

A magyar pénz a régiós devizákhoz képest is szembetűnően alulteljesít, a cseh korona 0,5 százalékkal, a lengyel zloty 0,3 százalékkal drágult vele szemben.

Kamatvágás és uniós pénzek 

Az Equilor elemzőinek jegyzete szerint az MNB keddi, vártnál nagyobb kamatvágása miatt kezdett gyengülni a forint, amely az euróval szemben mostanra letörte a 385,2-es szintnél húzódó 50 napos mozgóátlagot is.

Másképp látják az Ersténél, szerintük az elmúlt napok erősödése alapvetően az kiszabadítása körüli örömnek volt köszönhető, és

 a várakozásoknál 25 bázisponttal nagyobb tegnapi kamatvágás sem kedvezett a forint árfolyamának,

de ez inkább csak megerősítette a folyamatot, melynek során az EUR/HUF kereszt lejött a 200 napos mozgóátlagig, és onnan fordult – még a tegnapi kamatdöntés előtt.

Az osztrák bankház az uniós pénzek kiszabadításával kapcsolatban az elkövetkező hetekben vár híreket, az eddigi nyilatkozatok pedig pozitívak. A mostani forintmozgás így inkább csak korrekció lehet, ami a 20 és a 30 napos mozgóátlagokig, azaz 386 forint környékéig tarthat. Onnan jöhet egy újabb erősödési hullám, ami akár a 200 napos mozgóátlag áttörését is hozhatja.

 

Abban az Erste szerint kevésbé valószínű esetben, ha az uniós pénzekről negatív hírek érkeznének, akkor viszont maradhat az új irány, és magasabb szinten, a 20-30 napos mozgóátlagok fölött stabilizálódhat a keresztárfolyam.

Száguld az OTP, húzza magával a pesti tőzsdét

A pesti a forinttal ellentétben remekelt a szerdai kereskedés első felében. A BUX 1,3 százalékkal, 56 757 pontig került feljebb 12:40-ig, a hazai indexet elsősorban az OTP húzza. A bankpapír 2,5 százalékkal 13 575 forintra drágult, ebben a szerda esetére meghirdetett kormányinfónak is szerepe lehet, amit a plusszal kapcsolatban érkezhet kormányzati bejelentés, ami újabb lendületet adhat a hazai hitelezésnek is.

A Richter papírjai 1,2 százalékkal 8760 forintra drágultak, a Mol kurzusa 0,6 százalékkal 2884 forintig kapaszkodott fel. A Magyar Telekom ellenben 0,7 százalékkal 562 forintig csúszott vissza.