Szerdán 18:30-kor kormányinfó – jelentette be nem sokkal ezelőtt a kormányszóvivő a közösségi oldalán.

GULYÁS Gergely; SZENTKIRÁLYI Alexandra
Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely Csák Jánost is meghívta a szerda esti, szokatlan időpontban tartott kormányinfóra. Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Szentkirályi Alexandra jelezte, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is részt vesz az eseményen. Ez nem meglepő, ők ketten a rendszeres házigazdái a legfontosabb, általában kéthetente sorra kerülő kormányzati tájékoztatónak. 

Az viszont újdonság, hogy ezúttal Csák János is jelen lesz. 

Ha minden igaz, a kulturális és innovációs miniszter még nem szólalt fel a kormányinfó keretén belül, így adja magát a feltételezés, hogy érdemi bejelentést fog tenni.

Az eseményről a Világgazdaság élőben tudósít majd, addig is viszont érdemes latolgatni, mi lehet a tárgya a szokatlan időpontban, szokatlan vendéggel meghirdetett fórumnak.

Milyen bejelentésre készülhet szerda este a kormány?

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) összesen három szakállamtitkárságot felügyel: az innovációért és felsőoktatásért, a kultúráért és a családokért felelős. Vagyis jó eséllyel ennek a három területnek a valamelyikén születhetett olyan fajsúlyos kormányzati döntés a mai, szerdai kormányülésen, ami külön miniszteri bejelentést érdemel.

Ha az elmúlt időszak kiemelt eseményeit végigvesszük, könnyen felfedezhető az a téma, ami az alapja lehet a ma esti rendkívüli tájékoztatónak: ez a családpolitika, azon belül is a családtámogatási rendszer. Azt ugyanis hónapok óta lehet tudni, hogy a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) az eddigi formájában jövő év januárjától átalakul. A megmarad, még javultak is a kondíciók, de a nagyvárosok esetében új rendszer áll fel. Ennek a kidolgozását a kormány a KIM-re bízta. Csák János pedig már a nyáron arról beszélt, hogy zajlik a munka, az ősszel pedig véglegesíthetik a koncepciót.

Bejelentik a programot?

Ez történhetett most meg és juthatott olyan fázisába az új (pontosabban csok plusz, ahogy azt egyre többször hallani), hogy az illetékes és felelős miniszter most már a nyilvánossággal is ismertetheti a részleteket. Egy biztos: érdemes lesz követni a fejleményeket, mert a csok plusz alapjaiban írhatja át a nagyvárosi ingatlanpiacot és a családok otthonteremtési lehetőségeit. Hamarosan tehát, ma 18:30-tól a Világgazdaság élő tudósítással jelentkezik.

Visszaszámlál a lakáspiac, minden érintett a csok plusz bejelentésére vár – kérdések és válaszok egy helyen

Visszaszámlál a lakáspiac, minden érintett a csok plusz bejelentésére vár. A támogatás ingatlanpiaci jelentőségét mutatja, hogy minden ötödik új lakóingatlan építésénél és minden negyedik jelentős felújítás finanszírozásában jelen van. Összegyűjtöttük, mit lehet már tudni és mit várnak az érintettek az átalakuló támogatástól, és azt is körbejártuk, hogy mit okozhat az árakban, illetve a keresletben a módosítás.