Jelentős termékfrissítést jelentett be a Magyarországon is működő Lightyear: az angol és észt alapítású portál – melynek felhasználói a többdevizás számlákat kombinálva korlátlan hozzáférést kapnak a globális tőzsdékhez, és Európa-szerte rejtett díjak nélkül, valós árfolyamon fektethetnek be – bevezeti a BlackRock által ismertté vált pénzpiaci alapokat (Money Market Funds, MMF, magyarul PPA).

A BlackRock pénzpiaci alapjai korábban még soha nem voltak elérhetők nálunk a lakossági befektetők számára.
Fotó: Lightyear

A platform kamatot fizet a forintban, euróban, dollárban és angol fontban a nem befektetett készpénz után, másrészt a magyarok is teljes mértékben kihasználhatják az amúgy globálisan magas kamatokat. 

A BlackRock pénzpiaci alapjai jelenleg 

  • amerikai dollárban (USD) 5,57,
  • angol fontban (GBP) 5,39, míg
  • euróban (EUR) évi 3,99 százalék hozamot biztosítanak (bruttó hozam, napi ingadozásokkal és díjakkal terhelten). 

Érdekesség, hogy a magyarok fele nem is forintban tartja a pénzét a Lightyearen, az itthoni felhasználók kamatozó készpénzegyenlegének 27 százaléka euróban, 17 százaléka pedig dollárban van.

A BlackRock pénzpiaci alapjai korábban még soha nem voltak elérhetők nálunk a lakossági befektetők számára, akik így már csupán 1 amerikai dollártól, vagy angol fonttól, esetleg eurótól kezdve invesztálhatnak. Eddig ugyanezen alapok eléréséhez az ügyfeleknek legalább 500 millió eurós (192,29 milliárd forint) vagyonnal kellett rendelkezniük, ami tulajdonképen a nagybankokra és -vállalatokra korlátozta a hozzáférést.

A Lighyear állítja, a kamatajánlatuk az egyik legkedveltebb termékük Magyarországon.
Fotó: Lightyear

A Lightyear más eszközeihez hasonlóan a PPA-k is alacsony, átlátható árazással rendelkeznek – a díjak 0,09 százaléktól indulnak és legfeljebb 0,3 százalékig terjednek –, és nincs magas belépési korlát. 

Az alapok célja a részvényenkénti 1 amerikai dollár/angol font/euró nettó eszközérték fenntartása.

A portfólióállományok kamataiból származó többletbevételeket osztalékfizetés formájában juttatják el a befektetőkhöz, az ügyfelek naponta jutnak hozzá a hozamhoz, amelyet minden hónap elején fizetnek ki nekik a Lightyear-számlájukra.

Az ETF-kel ellentétben a pénzpiaci alapokkal naponta egyszer kereskednek a tőzsdén. A PPA-k ráadásul kölcsönös befektetési alapok, ami azt jelenti, hogy közvetlenül a BlackRockkal kereskednek és naponta áraznak.

Martin Sokk, a Lightyear társalapítója és vezérigazgatója úgy fogalmazott: 

a kamatajánlatuk az egyik legkedveltebb termékük Magyarországon.

Utóbbi egy alacsony költségű mód arra, hogy ügyfeleik diverzifikálják portfóliójukat, és állandó, magas hozamot érjenek el. Sokk szerint ezáltal egy olyan új lehetőséget nyílik meg, amellyel mindenki a lehető legtöbbet hozhatja ki a mai magas kamatkörnyezetből.  A Lightyear egyébként egy másik újdonságot is bevezet, az aranyhoz való hozzáférést az iShares Physical Gold ETC (Exchange Traded Commodity, tőzsdén kereskedett árucikk)-szolgáltatása révén.

Sokk: a befektetéshez manapság már nem kell milliomosnak lenni

Rengeteg tapasztalatot szerzett a Wise-nál, de még többet az utazásai során. Többször járt a Szilícium-völgyben, miközben ugyanúgy otthon érzi magát Londonban, mint Tallinnban, pedig egy kis, ötszáz fős észt faluból származik. Részben neki köszönhető, hogy április eleje óta a többdevizás számlákat kombinálva immár a magyarok is korlátlan hozzáférést kapnak a globális tőzsdékhez, és Európa-szerte rejtett díjak nélkül, valós árfolyamon fektethetnek be. Interjú a Lightyear egyik alapítójával, Martin Sokk-kal.