Nemcsak a közel-keleti geopolitikai viszonyokat forgatta fel a Hamász két héttel ezelőtt indított támadássorozata Izrael ellen, hanem a globális befektetői palettát is átrendezte. A villámgyors reakciók után egyes eszközök piacán enyhült a nyomás, csökkent a volatilitás – más eszközök útja vagy október 7. után vett markáns fordulatot, vagy annyi történt, hogy a háborús fejlemények csak ráerősítettek az eddigiekre.

Stock,Exchange-traded,Fund,Chart,,Invest,In,Shares,Market,Etf,Data
Stock exchange-traded fund chart, Invest in shares market etf data on phone. Business analysis of a data trend. Investing in international funds. Buying blue chips strategic ETF
Fotó: Shutterstock

Augusztus közepétől a árfolyam oldalazott, majd a Hamász rakétatámadásainak hírére esésbe fordult, 10 napja viszont megállás és korrekció nélkül csak emelkedés látható, ezzel már közel 22 százalékos az árfolyamplusz a Gázából indított támadások óta. A kriptopénz egyre népszerűbb az intézményi befektetők körében, és jobb hozamkilátásokkal bír, mint a fizikai arany – írta Gautam Chhugani, a Bernstein elemzője egy hétfői jegyzetben, hozzátéve, olyan biztonsági menedék, amely rendre jobban teljesít az aranynál. 

Magyarország ünnepelt október 23-án, a bitcoin piacára kevesebb figyelem jutott, pedig jó napja volt a kriptodevizának, amely napon belül 31 500 dollárról 34 ezerig száguldott (8 százalékos erősödés). 

A felfutás kedden is tart, amivel 2022 májusa óta nem látott szintre kapaszkodott vissza a jegyzés. 

Azt persze nem lehet kijelenteni, hogy a közel-keleti eszkaláció általában véve jó tesz a kriptók megítélésének. Sőt, a múlt héten a két nagy amerikai párt 105 képviselője közösen szólította fel a Biden-kormányt, hogy részletezze, milyen lépéseket tesz a kriptopénzek militáns szervezetek általi felhasználhatósága ellen. Izraelben már nyáron észlelték, hogy a Hamászhoz potenciálisan kapcsolódó számlákra több mint 7 millió dollárnak megfelelő kriptopénz érkezett. A Chainalysis nevű kormányzati szerv szerint azonban a kriptotranzakciók részaránya marginális, a militáns csoportok továbbra is az addig bevált útját használják az illegális tevékenységeik finanszírozására (pénzintézetek, fedőcégek).

 

Ha van további nyertese a geopolitikai helyzet súlyosbodásának, az az arany és több nemesfém. Két hét alatt 10 százalékkal drágult az arany, ezt a hetet korrekcióval indította, így ismét 2000 dollár alatt van az unciánkénti jegyzésár. A háború nélkül a nemesfém árfolyama bizonyosan lefelé tartana, úgy, ahogy májustól októberig tette, mivel a kötvényhozamok Amerikában erőteljesen emelkednek. Az összefüggésekről és az arany menedékszerepéről itt írtunk részletesen:

Úgy mozgott az aranyárfolyam az elmúlt két héten, mint 2008 óta sosem

Két hét alatt 10 százalékkal drágult a nemesfém, annak ellenére, hogy a tankönyvi példák szerint egyáltalán nem kellene emelkednie. Ez arra utalhat, hogy nagyon tartanak a befektetők az izraeli konfliktus kiterjedésétől.

Keddre virradóra a 10 éves amerikai hozam átlépte az 5 százalékot, ez már megakaszthatja az aranyralit, akármennyire is támogatná azt a geopolitikai feszültségek éleződése.

A Brent típusú kőolajjal 7 százalékkal magasabb árfolyamon kereskednek mint két hete. Volt ez több is, péntek óta azonban visszarendeződés tapasztalható, az Erste elemzői szerint talán azért, mert a befektetők nagyobb esélyt látnak valamiféle diplomáciai rendeződésre a közel-keleti válságban. Ennek jele lehet, hogy a Hamász két túszt átadott Izraelnek, utóbbiak szárazföldi támadása még nem indult el, s a kőolajexport akadálytalanul zajlik.  

A devizapiacra tekintve kisebb meglepetés tapasztalható. Az izraeli sékel nagyot gyengült ugyan, két hét alatt több mint 5 százalékkal értékelődött le a dollárhoz nézve, a legfontosabb devizapárok azonban átlagos mozgásokat jeleznek. Az euró 0,7 százalékkal erősebb a dollárral szemben, utóbbihoz képest pedig a klasszikus menedékdevizának tartott svájci frank értékelődött fel, de csak 1,1 százalékkal. A rubel folytatta a volatilis kereskedést, amelyből egy dollárért most 6,6 százalékkal kevesebbet kell adni, mint két hete.

Az Izraelben történtek vesztesei egyelőre a részvénypiacok. 

A Tel-Aviv 125 index közel 13 százalékkal zuhant a támadás óta, a vezető európai és amerikai indexek pedig 2-3 százalékkal ereszkedtek. Üdítő kivételnek számít a BUX, amelynek árfolyama 2 százalékkal erősödött ugyanezen időszak alatt, mint ahogy a forint is állja a sarat: annak ellenére, hogy világszerte dübörög a kockázatkerülés, 1,4 százalékkal felértékelődött az euróval szemben.