Az első háromnegyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2023. évre vonatkozó, szeptemberben módosított kibocsátási terv 84 százalékban teljesült – közölte az Államadósság Kezelő Központ Zrt. hétfőn. 

Budapest, 2022. október 22.Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) bejárata a Tabán irodaházban, a főváros I. kerületében, a Krisztina térnél.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Róka László / MTI

A 2023-ra tervezett kibocsátások mértéke 11 249 milliárd forint.

A forint lakossági kibocsátási terv 5085 milliárd forint. A forint lakossági piaci bruttó kibocsátási terv 79 százalékban teljesült, a lakossági tulajdonban lévő lakossági állampapírok becsült állománya szeptember végén 9892 milliárd forint volt. 

A devizafinanszírozási terv 3127 milliárd forint. Az elfogadott 2023-as finanszírozás terv szerint az éves devizafinanszírozási terv 95 százaléka teljesült 2023. szeptember 30-i értéknapig. 

Az intézményi forintkötvények esetében 2797 milliárd forint az aukciós kibocsátási terv. Az intézményi piaci aukciós elsődleges forintkötvény kibocsátási terv 80 százalékban teljesült az első kilenc hónapban.