A szaúdi Aramco olajvállalat ideiglenes felvásárlási megállapodást írt alá a kínai Shandong Yulong Petrochemical cég 10 százalékos részesedéséről. Az akvizíciós céltársaság napi 400 ezer hordó nyersolaj feldolgozására képes, s az üzlet hozzájárulna az Aramco finomítói üzletágának terjeszkedéséhez.

Dhahran,,Sa,,March,2022:,The,Flag,Of,The,Aramco,Oil
Fotó: Shutterstock

 A megállapodás szerint, ha a felvásárlás megvalósul, akkor az Aramco nyersolajjal és más alapanyagokkal látná el a Shandong Yulongot. Persze előfeltétel az átvilágítás, s a szabályozók engedélyére is szükség van. 

Az Aramco a múlt hónapban együttműködési keretmegállapodást írt alá a Jiangsu Eastern Shenghong anyaválalattal, hogy megkönnyítse a tárgyalásokat a Jiangsu Shenghong Petrochemical Industry Group 10 százalékának felvásárlásáról.

Márciusban az Aramco végleges megállapodásokat írt alá a sencseni tőzsdén jegyzett Rongsheng Petrochemical 10 százalékos részesedésének megszerzéséről 24,6 milliárd kínai jüan (2,74 milliárd dollár) értékben, egy olyan ügylet keretében, amely számottevően bővíti jelenlétét Kínában.

Az Aramco a kutatás-kitermelés üzletágban is egyre nagyobb piaci részesedést szerez, párhuzamosan az ágazat zöldülésével. Miközben a nyugati versenytársak csökkentik az olajkitettségüket, a szaúdi cég megduplázta fosszilis fejlesztéseit.  Furcsamód, arra hivatkoznak, hogy az Aramco a világ legalacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású olajtermelését folytatja, vagyis ezzel a fenntarthatóságot szolgálják. Más kérdés, hogy egy hordó olajhoz kapcsolódó kibocsátás 85 százaléka az olaj elégetésekor keletkezik, és csupán a 15 százaléka kötődik a kitermeléshez. Vagyis a végfelhasználás magas kibocsátása miatt nem lehet dekarbonizálni az olajat.