Már most is a globális kőolajtermelés 10 százalékát szivattyúzza ki a földből az állami tulajdonú szaúdi óriásvállalat, az Aramco. A cég azt tervezi, hogy 2027-re a mostani napi 12 millió hordóról 13 millióra bővíti a maximális termelési kapacitását, és 2030-ra több mint 50 százalékkal növeli gázkitermelését. A világ legnagyobb nyersolajtermelője arra fogad, hogy továbbra is azt teheti, amihez a legjobban ért: 

még évtizedekig pumpálhatja az olajat, miközben egyre nagyobb piaci befolyásra tehet szert,

 mert a többi vállalat az iparági zöldülés jegyében visszafogja a termelését. Ahogy a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása ellen szóló érvelés egyre keményedik, a legnagyobb nyugati olajvállalatok sorra csökkentik a nyersolajkitettségüket, ezzel szemben az Aramco megduplázza az olajberuházásait.

Dhahran,,May,12,,2020.,Saudi,Aramco,Reports,Operational,Strength,Despite Dhahran, May 12, 2020. Saudi Aramco reports operational strength despite the covid-19 pandemic.
Fotó: Shutterstock

Az iparág legalacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású olajhordóit szállítjuk, ezért amíg a világnak szüksége van az olajra, addig az Aramco olajat termel – hangsúlyozta Ahmad al-Khowaiter technológiai igazgató, aki a Kaliforniai Egyetemen és a MIT-n tanult, és kulcsfigurája a vállalat „fenntarthatósági” törekvéseinek. Mint mondta, az Aramco a legalacsonyabb üvegházhatásúgáz-kibocsátó a nagy olajtermelők között, a környezeti terhelése körülbelül 10,7 kg szén-dioxid-egyenérték egy hordó olajegyenértékre vetítve. Ezért szerinte 

a fenntarthatóságot szolgálja, ha növekszik az Aramco olajpiaci részesedése.

Ezzel ugyanis csökken a globális olajipar szén-dioxid-kibocsátása. 
Más kérdés, hogy az iparág működési kibocsátásának csökkentése alig fékezi a klímaváltozást. Az egy hordó olajhoz kapcsolódó kibocsátás 85 százaléka az olaj elégetésekor keletkezik, és csupán a 15 százaléka kötődik a kitermeléshez.
A végfelhasználás magas kibocsátása miatt 

nem lehet dekarbonizálni az olajat, ez egy mítosz

 – mondja Michael Coffin, a BP korábbi geológusa, a Carbon Tracker szakértője. 

A Saudi Aramco árfolyama 1 éves
 

Az Aramco riválisainak, mint az amerikai ExxonMobilnak vagy az európai Shellnek multinacionális olaj- és gázportfóliója van, amelyet a politikai és kereskedelmi prioritások változása miatt átcsoportosítanak. Ám az Aramco olajmezői Szaúd-Arábiában fekszenek, és a kormány gazdaságpolitikája továbbra is az olajtermelésre fókuszál. Igaz, 2021 októberében Szaúd-Arábia vállalta, hogy 2060-ra nettó nullára csökkenti a kibocsátását a megújuló energiába és a szén-dioxid-leválasztási technológiába való beruházások révén.