A magyar kormány négy elemből álló intézkedéscsomag bevezetéséről döntött annak érdekében, hogy segítse a lakosságot abban, hogy megtakarításai a szankciós közepette is megőrizhessék értéküket. 

Budapest 20160108 Magyar Államkincstár állampapír forgalmazás
Fotó: Szabó Miklós

Ennek köszönhetően csökken az állam kamatkiadása, javul hazánk önfinanszírozási képessége, nő az állampapírok iránti kereslet, miközben a lakosság megtakarításai is megőrzik reálértéküket.

Mostantól a bankoknak tájékoztatniuk kell ügyfeleiket a lakossági állampapírokra vonatkozó befektetési lehetőségekről, bemutatva, hogy 

egyéves időszakra számítva az ügyfelek mekkora többlet-kamatbevételt érhettek volna el, ha megtakarításaikat folyószámla helyett különböző állampapírokban tartják.

Ez a tájékoztatás október 1-jén megkezdődött.

A kormány 2023. július elsejétől azokra a pénzügyi eszközökre, amelyekre kamatadó fizetési kötelezettség vonatkozik,

a kamatadón felül 13 százalékos szociális hozzájárulási fizetési kötelezettséget írt elő.

Az intézményi szereplőknél a magyar kormány lehetőséget biztosít a bankoknak, hogy csökkentsék az extraprofitadó-fizetési kötelezettségüket, ha növelik a hosszú lejáratú államkötvényeiket.

Végül a befektetési alapoknál a kormány elvárja, hogy az értékpapíralapoknál tartott eszköz arányában érje el a 60 százalékot, az eszközök legfeljebb 5 százalékát fektessék forintban denominált, állampapírtól eltérő hitelviszonyt megtestesítő értékpapírba, valamint az értékpapír- és ingatlanalapoknál a likvid eszközökön belül a diszkontkincstárjegy részaránya érje el a 20 százalékot.

A kormány ezen négy intézkedése rendkívül hatékonynak bizonyult, a kormány várakozásainak megfelelően mind a lakosság, mind az intézményi szereplők jelentősen növelték állampapír-állományukat, összességében pedig a lakosság pénzügyi tudatossága és az ország önfinanszírozási képessége is javult.

A terelőlépések mintegy 1200 milliárd forintnyi közvetett és közvetlen lakossági állampapír-keresletet generáltak az elmúlt hónapokban, miközben a lakosság bankbetétállománya 400 milliárd forinttal csökkent. 

Augusztus végére a háztartások 11 942 milliárd forintnyi állampapír és 11 723 milliárd forintnyi bankbetétállománnyal rendelkeztek.

A befektetési alapok kezében lévő állampapír-állomány 2023 augusztusára, alig három hónap alatt 40 százalékkal bővült, 1800 milliárd forint közelébe emelkedett.

Halmozza a rekordokat a lakosság, elképesztő mértékű lapul a számlákon

Augusztusban újabb közel félezer milliárd forinttal gyarapították hazai értékpapírokban fialtatott vagyonukat a háztartások. Az állampapírok mellett a befektetési alapok is kiemelt népszerűségnek örvendenek, a nyár végi tőzsdei ralit profitrealizálásra használták a kisbefektetők.

Május vége óta a külföldiek közel 84 milliárd forinttal csökkentették a magyar állampapírjaikat, így 

a külföldiek kezében lévő állampapírok 30 százalék feletti aránya augusztusra, hacsak kismértékben is, de 29,6 százalékra csökkent.

Az elmúlt időszakban jelentős kereslet alakult ki az állampapír-aukciókon, aminek köszönhetően a diszkontkincstárjegyek piacán az idei kumulált többletkibocsátás meghaladta a 280 milliárd forintot, miközben a hosszú állampapírok piacán szintén a kimagasló második negyedéves kereslet miatt az idei többletkibocsátás már meghaladja a 640 milliárd forintot.