Végh István, a Saxo Bank elemzője

Kereskedők és más fémpiaci szereplők a múlt héten a londoni LME Week konferencián némileg visszafogott rövid távú kilátásokat hangoztattak a szektor jövőjével kapcsolatban: a kínai és a globális akadozása, valamint a zöldátállás bevezetésével kapcsolatos kihívások okozta bizonytalanság érezhető volt a résztvevőkön.

A réz árfolyama 1 év
 

Azóta a réz határidős jegyzései Londonban és New Yorkban a kulcsfontosságú támaszok felé sodródtak. A jelenlegi negatív piaci hangulat ellenére azonban a növekvő finanszírozási költségek növelik a beruházási bizonytalanságot, ami magában hordozza az elégtelen kínálat kockázatát. Talán ezért is tartja magát egyenlőre a réz, a többi fémhez képest aránylag stabilan. Ha összehasonlítjuk például a nikkellel, amely közel 40 százalékot esett idén, míg a cink és alumínium árfolyama 15 és 10 százalékkal csökkent, addig a réz alig 5 százalékkal lett olcsóbb a a januári szinteknél.

Jelenleg a tőzsdei raktárakban tárolt réz közelmúltbeli emelkedésének egy része a magasabb kamatokkal magyarázható, amelyek növelik a fémtartás költségeit. Ezért a fémkereskedők és felhasználók inkább a tőzsdékre nyomják készleteiket. A tőzsdei raktárakban lévő fémkészletek emelkedése szintén hozzájárult a növekvő kontangóhoz, amely általában a túlkínálatkor jellemző a piacra, ahol a bőséges kínálat miatt az azonnali leszállítású réz jóval olcsóbb, mint a távolabbi lejáratú kontraktusok ára.

Az LME (London Mercantile Exchange) által felügyelt raktárak készleteinek a közelmúltban kétéves csúcsot értek el, míg a spot réz az 1990-es évek óta nem látott csúcsra repítette a háromhavi kontraktushoz mért árkülönbséget. Ezen túlmenően a kínai renminbi gyengülése is egy másik mozgatórugója volt a legutóbbi gyengülésnek.

Emellett a spekulánsok a HG (high grade) határidős rézügyletekben továbbra is bizonytalanok a hónapokig tartó oldalirányú mozgások miatt. Jelenleg csupán egy kis nettó short pozíciót tartanak az előző néhány hetes short-coveringet követően. A 3,55 dollár szint tesztelésénél indult short zárások jelzik, mennyire nem hisznek a befektetők a 3,50 dolláros támasz letörésében egyenlőre, és inkább a biztos profit realizálása mellett döntöttek. 

A Londonban kereskedett réz esetében a tonnánkénti 7870 dolláros támasz szintén továbbra is megtartotta az európai rézárfolyamot.

Technikai szempontból ezeknek a szinteknek a letörése további 10 százalékos esést hozhat, azonban a hosszú távú kilátások a zöldátmenet, valamint a hiányzó kapacitásberuházások ezt a forgatókönyvet lényegesen nehezítik. Ezért egyenlőre kivárásos taktikára számítunk a közeljövőben a piacon.