Januári raliját követően defenzíven kezdte az évet az arany a Fed rendületlen kamatemelési kampánya miatt, ami a részvénypiacokra és a dollárra is kifejtette hatását. A nemesfém kurzusa ugyanakkor hamarosan ismét felfelé fordulhat: a kínai piac étvágya ugyanis nem fog csillapodni az előrejelzések szerint – mondta Ole Hansen, a Saxo Bank vezető árupiaci stratégája a Világgazdaságnak adott interjúban.

20230222 Budapest Ole Hansen  Head of Commodity Strategy, az árupiaci stratégiai vezetője a Saxo Banknál.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A szakember hozzátette: a nemesfém kurzusa tavaly a dollár erősödése és a magas kötvényhozamok mellett volt képes megtartani erejét, ami sok elemző számára is meglepetést okozott a történelmi tapasztalatok megdőlése miatt. A mögöttes okokat azonban már látjuk: rekordmértékű központi banki felvásárlás zajlott az aranyat tekintve, minden ellenirányú körülménnyel szemben pumpálva az árfolyamot.

De a kínai, orosz és közel-keleti felvásárlás mögött a dollártól való függetlenedési vágyat és a globalizációellenes törekvéseket egyaránt megfigyelhetjük. 

Kínával kapcsolatosan kitért a réz helyzetére is: az ipari fém iránti kereslet tavaly év elején jelentősen nőtt, ami korábban, a járványügyi szigorítások árnyékában természetesen drasztikusan visszaesett. Idén azonban ismét fellángolhat a kereslet: a gazdaság újraindításának hatásait már most megérezte a kurzus, a jelenleg még csak tervben létező beruházások megindulása pedig a kereslet további fokozódását eredményezheti. 

Hozzátette: a rézbányák bizonyos esetekben már most sem képesek kielégíteni a piaci igényeket, így a gazdaság felpörgésével párhuzamosan akár még a szűkülő kínálat is az árak növekedését idézheti elő.

Két-három éven belül pedig rekordmagas rézárral számol az elemző.

Ole Hansen az ezüst piacán növekedésre számít , feltéve, hogy az arany iránti kereslet ismét megnövekszik: erre minden esély megvan a stratéga szerint. Az ugyanis nem tűnik el olyan gyorsan, mint sokan várják, az arany pedig, miután tradicionálisan értékálló nemesfém, a befektetők számára kiváló menekülési útvonal lesz. Az ezüst pedig ezt a hullámot, a történelmi tapasztalatokból kiindulva, minden bizonnyal meglovagolja. Az ezüsttel kapcsolatban azonban érdemes kiemelni:

a nemesfém kurzusa roppantul volatilisan viselkedett az elmúlt időszakban, így az óvatosság indokolt.

Az európai gázellátásról szólva elmondta: az árakat tekintve nem Oroszország jelenti a legnagyobb kockázatot hazánk számára, hanem Kína. Az Európába irányuló orosz gázszállítás ugyanis éves szinten már több mint 75 százalékkal csökkent, így a keleti importtól való függés is enyhülni fog. Hansen szerint a jövőben növekedhet az oroszokkal való de az a szintű kiszolgáltatottság, amely eddig jellemző volt a kontinensre, már soha nem tér vissza. 

20230222 Budapest Ole Hansen  Head of Commodity Strategy, az árupiaci stratégiai vezetője a Saxo Banknál
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Kína ellenben jelentős kihívást jelenthet még, főleg az LNG (cseppfolyósított földgáz) piaci árazását tekintve. 

Az ázsiai nagyhatalom ugyanis a globális piacra való visszatérésével és gazdaságának újraindításával jelentős keresletet támaszthat a jövőben, ami természetesen feljebb nyomhatja a világpiaci árakat. 

Az egyoldalúan bejelentett orosz olajkitermelés-csökkentésről elmondta: az OPEC+ tagjai szerinte korántsem bánják az oroszok partizánműveletét, hiszen ez az árak szinten tartását segíti elő. Hozzátette: ha a hordónkénti árak a százdolláros szint felé száguldottak volna, más lett volna a helyzet, de így semmilyen konfliktusforrást nem jelent ez a szervezeten belül – főleg, ha a hosszú távú terveket vesszük alapul. 

Az erős OPEC évtizedes távlatban kiemelten fontos lehet a kitermelők számára. 

Ahogy a lítium is az elektromos autózás (EV) számára: a szakember szerint az EV-fémek piacán a lítium pozíciója a legerősebb, mivel viszonylag szűk kínálattal és folyamatosan fennálló kereslettel rendelkezik – ez pedig egy újabb akkumulátor-alapanyag felfedezéséig így is fog maradni. Az újonnan Svédországban talált lelőhely rövid távon egyáltalán nem veszélyezteti a piacot: a kitermelés megkezdéséig ugyanis legkevesebb öt, de inkább tíz év is eltelhet. Ugyanakkor hozzátette: a fém ára Kínában az elmúlt hetekben közel 30 százalékkal csökkent az átmeneti kereslethiányra válaszul, így rövid távon csökkenhet a lítium kurzusa, hosszú távon azonban jó kilátásai vannak.

A teljes Indiát megrázó Adani-botrány következményeit a szakember szerint az ország gazdasága és piacai túl fogják élni, de nem nyom nélkül. Az ország tőzsdefelügyelete és piaci kontrollja iránti bizalom a botrány nyomán alaposan megingott, a visszaépítése nem kis nehézség lesz India számára.

A demográfiai előny mindenképpen India oldalán áll.

Fejlődő gazdaságként tetemes mennyiségű árupiaci terméket vesznek fel, úgyhogy a kereslet csökkenése sem várható az országban. A politikai bizonytalanság és a megkérdőjelezhető vállalati praktikák azonban csökkentik a befektetési vágyat az ország piaca iránt. 

20230222 Budapest Ole Hansen  Head of Commodity Strategy, az árupiaci stratégiai vezetője a Saxo Bankná
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Ole Hansen az idei évet is erősre várja az árupiacon. Mint rámutatott, a deglobalizáció következményeként a rohamosan fejlődő és változó világ árupiaci szükségletei egyre csak nőnek, így a szegmens jó befektetésnek bizonyulhat idén is. A szektor ugyanis az elmúlt években rendre kimagasló eredményeket hozott, 

nem lepődne meg egy 10 százalék körüli idei növekedésen. 

Az árupiac előnye a szakember szerint az is, hogy a kereslet növekedése mellett a kínálat csökkenése is elő tudja mozdítani a termékek árának emelkedését, így kiegyensúlyozottabb kockázattal lehet számolni a befektetésekben. Kiemelten igaz ez az ipari fémek piacára: a korlátozott kínálat és a folyamatosan növekvő kereslet jelentős nyereséggel kecsegtet. Ahogy teszi ezt az arany is: az egyre csak emelkedő amerikai alapkamat nyomán várhatóan gyengélkedni kezdenek majd az amerikai részvénypiacok, ez pedig a magas – és várakozásaik szerint magasan is maradó – inflációs környezetben príma vétellé teszi a nemesfémet. 

Az arany ára hamarosan akár rekordot is dönthet.

Ole Hansen szerint az amerikai részvénypiac bőven túlfűtött állapotban van, már az idén többet emelkedett, mint máskor általában egy teljes év leforgása alatt, ez pedig teljességgel fenntarthatatlan. A szakember szerint a részvénypiaci befektetéseknek a kriptodevizák térnyerése sem tett jót: az általuk (sokszor hamisan) ígért tetemes hozamok ugyanis elferdítették a befektetői várakozásokat, hasonló, teljességgel irreális pénzesőt remélve a tőzsdéktől is.