A legfrissebb hírek alapján pedig új piaci szegmensbe szállna be az Nvidia, személyi számítógépekhez készült processzorokat is tervez gyártani a cég, így új kihívót kaphat az Intel. Legalábbis a Reuters értesülései alapján 2025-től már az Arm Holdings technológiáján alapuló CPU-kat is gyártana a vállalat.
Az Intel számára természetesen ez komoly fejfájást jelenthet, miközben az Nvidia számára pedig egy újabb potenciális növekedési lehetőség. Az Intel piaci pozíciója persze még így is erős, főleg a PC-khez készült CPU-k esetében, de ebben könnyen változás jöhet. A mesterségesintelligencia-csipek piacát egyelőre vezeti az Nvidia, és a személyi számítógépek piacán is esetleg beépíthetők lennének ezek a funkciók, amelyet a Microsoft is támogat a Windows-alapú rendszereknél. 

Az Nvidia árfolyama 6 hó
 


A tovább fokozódó technológiai versenyben az Intel viszont nehéz helyzetbe kerülhet, ráadásul az AMD is fejleszti az Arm technológiájára épülő csipjeit. A bevezetésre ugyan még várni kell, viszont a befektetők is már elkezdték árazni a várható trendeket, és a rövid távú piaci reakciók is azt mutatják, hogy a piac pozitívan értékeli az Nvidia további növekedési lehetőségeit. 
Figyelembe véve a idei évi szárnyalását az értékeltségre tekintve egyáltalán nem láthatunk csúcsszinteket. Sőt az idei évben a 12 havi előretekintő P/E-alapú értékeltség a 60-as szintről 27-re csökkent, miközben a részvényárfolyam idén hozzávetőlegesen a háromszorosára emelkedett. Emögött az eredmény- (EPS-) várakozások ugrásszerű növekedése áll, és nyilvánvalóan a magasabb hozamkörnyezet is a részvények értékeltségére negatív hatással van, az ezzel együtt növekvő eredményvárakozások miatt jelenleg a historikus átlag alatt forog az Nvidia részvénye a 12 havi előretekintő értékeltséget nézve. 
 

Persze az Nvidia értékeltsége a piachoz képest jóval magasabb, az S&P 500 index például 17,7-es előretekintő P/E rátán forog, viszont a technológiai szektor értékeltségét nézve már nem tűnik magasnak az árazás, mivel az S&P 500 IT-szektorának alindexe 24-es előretekintő P/E rátát mutat. 


Kérdés azonban, hogy a jövőbeli növekedési várakozásokat sikerül-e teljesíteni a cégnek, amely persze kockázat lehet arra vonatkozóan, hogy egy magasabb értékeltség indokolt lehessen egy részvénynél. Amit viszont nehéz árazni, az a mostanihoz hasonló potenciális növekedési lehetőségek, amikor a vállalat egy új szegmensbe lép be, és ezzel pedig a piaci átlaghoz képest várhatóan magasabb növekedési ütemet érhet el. 
Az Nvidia esetében ezek a várakozások fokozottak, de láthatóan a befektetők is egy még több szegmensben piacvezető vállalat képét árazzák a jövőben duplázódó bevételekkel és többszöröződő egy részvényre jutó eredménnyel.