A távol-keleti ország legnagyobb fuvarmegosztó vállalatának és egyik technológiai pionírjának számító Didi Global megkomolyodott, lezárta amerikai kalandját, bár az ott ellene a befektetők megtévesztése miatt ellen folyó perek még zajlanak, új életet kezdett az óhazában. 

(230327) -- GUANGZHOU, March 27, 2023 (Xinhua) -- A Didi autonomous driving vehicle runs on a street in Huadu District of Guangzhou, south China's Guangdong Province, March 27, 2023. The first batch of Didi autonomous driving vehicles started commercialized demonstration operation here on Monday. Passengers can place an order to book vehicles in the Didi Robotaxi applet, experience autonomous driving service, and pay according to the actual mileage and duration of use. (Xinhua/Liu Dawei) (Photo by Liu Dawei / XINHUA / Xinhua via AFP)
Tesztüzemben a Didi Global egyik önvezető autója. Fotó:  Liu Dawei / AFP

A vállalat a túl gyorsan túl nagyra nőtt kínai technológiai társaságok egyik jeles képviselője volt, majd a Peking által a többi között az Alibaba, a Meituan, a Tencent és társaik ellen indított „központi technológiai tisztogatás” áldozatává vált.

 Hogy volt-e rajta sapka, vagy sem, azt már nem érdemes firtatni, a céget mindenesetre térdre kényszerítették, 

alkalmazásait blokkolták, növekedési lehetőségeit lenullázták, pénzhez jutási forrásait pedig elzárták arra hivatkozva, hogy felhasználói adatkezelése nem volt megfelelő, nemzetbiztonsági aggályokat vetett fel. A kínai kibertér-felügyelet (CAC) a nemzetbiztonság és a közérdek védelmére hivatkozva vizsgálatot indított a Didi ellen néhány nappal a cég 2021. júliusában történt New York-i debütálása után. 

Ami – tegyük hozzá – nagy sikerrel, túljegyzéssel zárult, a Didi Global részvénytulajdont megtestesítő letéti jegyeiből (ADR) 4,4 milliárd dollár értékben vásároltak be a többnyire amerikai befektetési társaságok, egyszersmind 

73 milliárd dollárra felsrófolva a fuvarmegosztó óriáscég piaci kapitalizációját. 

A mézeshetek elmaradtak, az árfolyam zuhanórepülésbe váltott, miután a cég a pekingi célzott utalások ellenére sem lépett vissza a New York-i IPO-tól. A folytatás ismert: a kiberhatóság által megbénított cég megbánta bűneit, s ahogy azt odahaza elvárták tőle, szépen hazasompolygott. 

Hangzhou,china-july,11,2021:didi,Logo,With,Taxi,In,Hangzhou,China
A háttérben a Didi Global központja, Hangcsouban. Fotó: THINK A

Azért nem a kertek alatt, mert az amerikaiak szóvá tették, hogy felültették őket, a cég nem az, aminek látszik, túlélési esélyei egyedül Pekingtől függenek. 

A 2021 közepétől 2023 januárjáig befagyasztott applikációkkal levegőjétől megfosztott Didi Globalt 2022-ben kivezették a New York-i parkettről, s már akkor olyan szirénhangok hallatszottak a vállalat főhadiszállása környékén, hogy számukra tulajdonképpen a hongkongi börze lenne az ideális. Miután a CAC az adatbiztonság megsértése miatt 

a fuvarmegosztó céget 2022 júliusában 1,2 milliárd dollárra megbüntette, a tisztulási folyamat új lendületet kapott, 

ami a 2024-es hongkongi IPO-hoz vezet – írja a Bloomberg, amely a Didi jelenlegi értékét 17,3 milliárd dollárra becsüli.

Emlékezetes, hogy a Didi elleni szabályozói beavatkozás intő például szolgált az amerikai részvénykibocsátásban gondolkodó kínai cégek számára. 

New,York,Ny/usa-may,17,,2019,The,Giant,Video,Screen,On
nasdaq
A Nasdaqon még sokáig emlegetni fogják a Luckin Coffee kreativ könyvelési technikáját. Fotó: Shutterstock

Annyira megrettentek, hogy egy ideig egyetlen kínai cég sem merészkedett a tengerentúli parkettre, és az IPO-aktivitás azóta sem tért vissza rendes kerékvágásába. Igaz, ebben az amerikai szigornak is volt szerepe: az amerikai befektetők védelme érdekében tovább szigorítottak a jelentkező külföldi cégek és a már tőzsdén jegyzettek auditálási kötelezettségén, egyszersmind transzparensebbé téve a gazdálkodásukat. 

A Didi Global bukása előtt a vészcsengőt nem sikerült megnyomni, pedig a kínai Luckin Coffee mindent megtett azért, hogy a belé vetett befektetői bizalommal visszaéljen. 

A kínai kávézólánc odahaza három év alatt hazai terepen a Starbucks legnagyobb riválisává fejlődött, s mint kiderült, illetékesei 310 millió dolláros fantombevétellel toldották meg a 2019-es értékesítési adatokat, papíron csaknem megduplázták a valós forgalmat. 

A Luckin Coffee árfolyama max.
 

Az 2019 májusában a New York-i Nasdaq elektronikus tőzsdén 4,2 milliárd dolláros piaci értékkel debütáló Luckin Coffee kreatív könyvelési trükkjével olyan nagy amerikai társaságok pénze úszott el, mint a Point72 Asset Management, a Lone Pine Capital vagy a Capital Research. A Luckin Coffee végül összeszedte magát, jó útra tért, de erre a botrányos epizódra még sokáig emlékeznek a befektetők.

A kínai hatóságok azóta egy sor új, szigorú törvényt léptettek életbe, amelyeknek a tengerentúli tőzsdei bevezetést tervező vállalatoknak meg kell felelniük, mielőtt IPO-t hajtanának végre.