Múlt héten még úgy tűnt, hogy végleg leírta a piac a leállított Nitrogénművek eurókötvényét. Most mégis megmozdult valami a piacon, s elmozdult a mélypontról az árfolyam. Már a névérték 60 százalékát közelíti a kurzus.  

Nitrogénművek Zrt., Pétfürdő
Fotó: Simon Móricz-Sabján / Világgazdaság

Lehet, hogy azoknak az elemzőknek lesz igazuk, akik csak rövid kötvénypiaci kilengést jósoltak a Nitrogénművek termelésének leállítása után, amikor a társaság 200 millió eurós adósságát megtestesítő árfolyama órák alatt összeomlott, s historikus mélypontra zuhant. Majd a második napon feltámadt. De a harmadikon újra lehanyatlott, padlót fogott, s mostanáig nem tudott magához térni. 

A 2025-ben lejáró kötvény árfolyama Frankfurtban az elmúlt egy évben a 69 és 90 százalék közti sávban mozgott. De a gyár leállítása előtti hetekben stabilan 88,3 és 88,5 százalék között jegyezték. Innen zuhant a gyárleálláskor 37 százalékot, amit másnap 44 százalékos emelkedés követett, aztán újabb 30 százalékos esés, s azóta fagyott volt az árfolyam. Most azonban a felengedés jelei mutatkoznak.

A kötvény hozama most 55 százalék, a gyárleállás előtt 17-20 százalék körül mozgott.

 

A frankfurti tőzsdén forgó kötvényből 200 millió eurónyit bocsátottak ki 2018-ban, 7 százalékos kamattal, 2025-ös lejárattal. Ezzel valójában a 2013-ban 7,85 százalékos kamattal kibocsátott, 200 millió dollárnyi kötvényt refinanszírozták.
 

A vállalat fundamentumai erősek: a hitelállomány 80 százaléka a kötvényadósság, s a nettó adósság-EBITDA aránya a 2-es érték körül mozog. 

 
Tavaly komoly leállások mellett is 30 milliárd forintos adózás előtti eredményt ért el a Nitrogénművek. Ezért mondják az elemzők, hogy 3–6 hónapnál nem hosszabb leállás esetén nem várható tartós kötvénypiaci reakció, mert a műtrágyapiac erősen szezonális.