Az elemzők csak rövid kötvénypiaci kilengést jósoltak a Nitrogénművek termelésének leállítása után, amikor a társaság 200 millió eurós adósságát megtestesítő árfolyama órák alatt összeomlott, s historikus mélypontra zuhant. Majd  a második napon feltámadt. De a harmadikon újra lehanyatlott, padlót fogott, és azóta sem tudott magához térni. 

Nitrogénművek Zrt., Pétfürdő
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A 2025-ben lejáró kötvény árfolyama Frankfurtban az elmúlt egy évben a 69 és 90 százalék közti sávban mozgott. De a gyár leállítása előtti hetekben stabilan 88,3 és 88,5 százalék között jegyezték. Innen zuhant múlt kedden 37 százalékot, amit szerdán 44 százalékos emelkedés követett, aztán újabb 30 százalékos esés, s azóta megfagyott az árfolyam. 

Az elemzői optimizmus a tavalyi tapasztalatból táplálkozik, amikor komoly leállások mellett is 30 milliárd forintos adózás előtti eredményt ért el a Nitrogénművek. Ezen alapult az a vélemény, hogy 3–6 hónapnál nem hosszabb leállás esetén nem várható tartós kötvénypiaci reakció, mert a műtrágyapiac erősen szezonális. Ám az árfolyam visszarendeződése immár egy hete késik. 

A frankfurti tőzsdén forgó kötvényből 200 millió eurónyit bocsátottak ki 2018-ban, 7 százalékos kamattal, 2025-ös lejárattal. Ezzel valójában a 2013-ban 7,85 százalékos kamattal kibocsátott, 200 millió dollárnyi kötvényt refinanszírozták.

A jelenlegi árfolyamon az eurókötvény hozama 60 százalékos, vagyis a kockázatok ellenére is viszonylag vonzó.

Az árfolyam és a hozam a kötvénypiacon egymással ellentétesen mozog. A vállalat fundamentumai erősek: a hitelállomány 80 százaléka a kötvényadósság, s a nettó adósság-EBITDA aránya a 2-es érték körül mozog.  

A kötvénypiaci reakció késedelme persze azzal is magyarázható, hogy jelenleg holtszezoni árazási gondokkal küzd a műtrágyapiac. Amint azt a Topagrar lengyel szakportál kiemelte, az Agrochem Pulawy kereskedő cég árat emelt, miközben a világpiacon esik a műtrágya ára. Tavaszig nem is várható olyan kereslet, hogy a kötések beárazzák a piacot.  

A Nitrogénművek eurókötvénye a frankfurti tőzsdén
 

Itthon szakmai körökben folyik a találgatás, hogy Bige László talán csak az alkupozícióját erősíti a szén-dioxid-kvótával kapcsolatos adózási vitában a gyár leállításával. A Nitrogénművek 60 százalékos piaci részesedéssel szinte monopolhelyzetben van, és Raskó György agrárközgazdász szerint a péti gyár az egyik legkorszerűbb Európában, olyan magas minőségű műtrágyát állít elő, amelyet az nem pótol. 

Míg Pletser Tamás, az Erste elemzője úgy véli: bizalmi termékről van szó, melynek nagyon fontos az összetétele, vagyis a magyar gazdák nem szívesen szórnak importműtrágyát a földjükre. Ráadásul a műtrágya – aminek a színvonalát egyelőre az importtermékek nem érik el – stratégiai termék, mert enélkül a hazai termésátlagok az ötödükre esnének vissza.