Féktelenül erősödik a forint a számára kifejezetten kedvező friss hírekre, miszerint hamarosan megérkezhet a Magyarországnak járó EU-s pénzek legalább egy része. 

Hungarian,Forint,Exchange,Rate:,Hungarian,Forint,Coin,Placed,On,A
Ralizni kezdett a forint az EU-s források hírére.
Fotó: Shutterstock

Mint azt a VG megírta, a Bloomberg értesülései szerint az mintegy egymilliárd eurót szabadíthat fel a Magyarországtól visszatartott forrásokból, az értesülések alapján az orosz energiafüggőség csökkentésére és az ellátásbiztonság javítására létrehozott REPowerEU programmal kapcsolatosan érkezhet pénz.

Végre jöhet pénz Brüsszelből – a Bloomberg szerint

Mintegy egymilliárd euróhoz juthatunk hozzá a REPowerEU program kapcsán – a többi visszatartott forrás jövője továbbra is kérdéses, de már ez is előrelépés, hiszen hosszú idő után érkezhet jelentősebb tétel Brüsszelből.

A hírekre a forint valóságos száguldásba kezdett a főbb devizákkal szemben: a dollárral szemben 0,6 százalékkal 347,96-ig, míg az euróval szemben 0,34 százalékkal 379,9-ig erősödött a délelőtti kereskedésben.

Menetel a forint a főbb devizákkal szemben

A Magyarországnak járó pénzek 20 százalékának kifizetését azonban még jóvá kell hagynia az EU-s pénzügyminiszterek tanácsának, a maradék 80 százalék és a többi, 5,8 milliárd eurónyi, ugyancsak a helyreállítási alapból visszatartott forrás pedig annak a függvénye, hogy az Európai Bizottság teljesítettnek minősíti-e a 27 szupermérföldkövet.

A pénzügyminiszterek következő tanácskozása december 8–9-én lesz, ha ott is zöld utat kap a bizottság terve, akkor a 20 százalékos előleg két részletben érkezik majd, az első 2024 januárjában vagy februárjában, a második pedig 2024 decemberében.