BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyon jól járt, aki ide tette a pénzét: 55 százalékos hozam egy nap alatt a pesti tőzsdén

Az OTP és a Mol gyengélkedése miatt nagyobb veszteséggel zárt a pesti tőzsde csütörtökön. A forintnak jót tett az uniós pénzek részleges érkezéséről szóló hír, egy hazai kispapír pedig 55 százalékot ralizott.

Hiába uralta optimista hangulat az európai tőzsdéket, a hazai piacon ebből nem sokat profitáltak csütörtökön a befektetők. A pesti tőzsdevezető indexe, a BUX 0,6 százalékos eséssel, 56 511 ponton zárta a kereskedést, a jócskán alulmúlva ezzel a 0,2-0,3 százalékos emelkedést mutató frankfurti, londoni vagy éppen párizsi börzét.

_VEZ4431-1
Az OTP és a Mol gyengén szerepelt, az MBH Jelzálogbank óriásit ralizott. Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A magyar részvényekkel 7,7 milliárd forint értékben kötöttek üzletet, az átlagosnál szerényebb forgalomban közrejátszhatott, hogy az Egyesült Államokban hálaadás miatt ma zárva tartanak a tőzsdék.

A hazai blue chipek felemásan teljesítettek, a Magyar Telekom és a Richter szerény, 0,3, illetve 0,2 százalékos erősödéssel nyugtázta a napot, előbbi 8615 forintig, utóbbi 608 forintra kapaszkodott fel.

A BUX-ot a két legforgalmasabb nagypapír gyengélkedése húzta le: az OTP kurzusa fél százalékkal 13 900 forintra süllyedt, a Mol pedig bő másfél százalékos esést követően 2748 forinton fejezte be a napot.

Akadt azért busásan kifizetődő vétel is, az MBH Jelzálogbank részvényeivel egyetlen nap alatt 55 százalékos árfolyamnyereséget kaszálhattak a tőzsdézők. A bankholdinghoz tartozó pénzintézet papírjai kifejezetten magas, egymilliárdos forgalomban lőttek ki.

Jó napja volta forintnak is, amely az uniós források részleges érkezésének hírére gyújtotta be a rakétákat. Az euróval szemben 0,4 százalékot erősödött a hazai fizetőeszköz, a keresztárfolyam a 381-es szintről egészen a 379-es szint aljáig ereszkedett vissza, a tőzsdezáráskor pedig 379,5 forintot kértek egy euróért.

A dollárhoz képest 0,6 százalékot javított a magyar pénz, a zöldhasút 348 forinton váltották este öt óra után.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.