Tisztítótűzként söpörnek végig az amerikai vállalati szektoron a magas kamatkörnyezet hatásai: a jegybanki kamatemelések következtében szigorodó hitelkondíciók miatt sorra húzzák le a rolót a hiteléhes, ám nem túl versenyképes vállalatok.

Zombie,Businessman,With,Phone,Receiver,Between,His,Shoulder,And,Cheek
A magas kamatok megtizedelik a hiteléhes zombi cégeket a tengerentúlon. Fotó: Shutterstock

Idén januártól szeptember végéig már 516 tőzsdei cég jelentett csődöt a tengerentúlon az S&P Global Intelligence adatai szerint, közülük sokan már az utóbbi években is csak vegetáltak gyérülő forgalmuk és egyre halmozódó adósságállományuk mellett. 

Ezek a zombi cégeknek is nevezett veszteséges vállalkozások csak újabb hitelek felvételével tudják fenntartani tevékenységüket, a bankok pedig abban a reményben nyújtanak hitelt ezeknek a gyenge lábakon álló cégeknek, hogy meg tudják törni az értékesítésük csökkenő trendjét.

„A zombi cégek aránya folyamatosan nőtt az elmúlt időszakban” – mondta Bruno Albuquerque, a Nemzetközi Valutaalap közgazdásza a CNBC-nek, hozzátéve, hogy a jelenség káros hatással van az ugyanabban az ágazatban versenyző egészséges cégekre.

Egy valóban egészséges, jól feltőkésített bankrendszer és pénzügyi szektor az egyik legfontosabb feltételei annak, hogy a működésképtelen cégeket időben felszámolják ahelyett, hogy támogatnák őket

hangsúlyozta a lapnak Kathryn Judge, a Columbia Egyetem jogászprofesszora.

A közgazdászok szerint a zombi cégek akkor szaporodnak el, amikor a bankok vagy a kormányok kimentik az életképtelen cégeket, ahelyett hogy elengednék a piaci versenyben helytállni nem képes vállalatok kezét. Az amerikai jegybank, a Federal Reserve (Fed) viszont azt állítja, hogy a Covid-világjárványt követő vészhelyzeti ösztönző lépések bevezetése után csökkent az ilyen vállalatok aránya, és a bankok nem hajlandók a zombi cégeket kedvező finanszírozású hitelekkel életben tartani. 

A jegybank becslése szerint 2021-ben még minden tizedik amerikai vállalat zombi cégnek számított.

A Fed közgazdászai szerint az amerikai cégeknek továbbra is egészséges a mérlegük az elmúlt időszakban erőteljesen emelkedő kamatkörnyezet dacára is, azzal együtt, hogy az irányadó kamatszint az elmúlt két évben 0,08-ról 5,33 százalékra emelkedett 2023 októberéig.

A monetáris politika alakítójaként a Fed maga is hosszabb távon magasan maradó kamatokra számít, Jerome Powell jegybankelnök október közepén pedig arról beszélt, hogy a kamatemelések gyors ütemére tekintettel még lehet tér a további jelentős szigorítások előtt.