Soha nem volt még ekkora igény a szenet helyettesítő fapelletre az európai és ázsiai erőművekben, mégis bajban van az Enviva, mely az ágazat legnagyobb exportőre az Egyesült Államokban. A tavaly még 90 dollár felett jegyzett most másfél dollár alatt forog. Az idei árfolyam teljesítmény eddig 97 százalékos mínusz.

Stuttgart,,Germany,-,09-10-2022:,Smartphone,With,Logo,Of,American,Wood
Fotó: Shutterstock

Az Enviva még a tavalyi negyedik negyedévben kötött egy árupiaci ügyletet, melyben arra játszott, hogy ugyan drágán vásárol, de később majd még drágábban ad el. Az árak azonban csökkentek. Ezért idén 296,3 millió dollárt kell fizetnie 800 ezer tonna fapelletért, amely most csak 156,9 millió dollárt ér a nyílt piacon. Ráadásul, a pelletek jövőbeli szállításának jelenlegi árazása alapján a következő két évben további nagyjából 140 millió dolláros veszteség fenyegeti a vállalatot.

Az Enviva november elején figyelmeztette a részvényeseket a fizetésképtelenség közeli lehetőségére. Azóta három hét alatt 60 szűázalékot zuhant az árfolyam. Tavaly április óta a 44 százalékos főtulajdonos

 Riverstone Holdings részesedésének értéke 2,5 milliárd dollárról 50 millió dollárra olvadt. 

A piaci melléfogás azért is jött különösen rosszkor, mert az Oroszország elleni szankciók miatt az európai közművek alternatív forrásokat keresnek az orosz szén, földgáz és fapellet helyettesítésére. Vagyis épp most lenne alkalma az Envivának piacai bővítésére, ha erőforrásait nen emészetené fel az elbukott spekuláció.