Rájár a rúd a Lenovóra, a világelső kínai számítástechnikai óriás bevétele 16 százalékkal, 14,41 milliárd dollárra esett vissza a szeptemberrel zárult negyedévben, miután tovább tart a személyi számítógépek (PC-k) iránti kereslet zsugorodása, s immár sorozatban az ötödik negyedévben a csökkent emiatt a Lenovo csoport bevétele. 

Jakarta,,Indonesia,-,October,24,,2020:,The,Lenovo,Ideapad,Flex
A Lenovo adózott profitja 60 százalékkal zuhant a legutóbbi negyedévben.
Fotó: Shutterstock

A koronavírus-járvány idején tapasztalt, a távmunkára történt átállásra visszavezethető kiugró kereslet után törvényszerű ugyan a visszaesés, ám annak hossza már aggasztó méreteket ölt a szakértők szerint.

A márciussal zárt üzleti évben 14 százalékos volt a Lenovónál a bevétel csökkenése, s 2019 óta először vett negatív irányt a növekedési dinamika. 

A folyó üzleti év még ennél is gyengébb lesz. A Canalys piackutató második negyedéves adatai szerint a globális számítógéppiac 7 százalékkal zsugorodott, igaz, egy évvel korábban még rosszabb volt a helyzet, akkor 30 százalékos zuhanást mértek.

Mindenesetre nagy megrázkódtatást elemzői körökben nem okozott a gyorsjelentés, bár az LSEG konszenzusa 40 millió dollárral magasabb volt a most publikáltnál. 

Az adózott eredmény viszont 60 százalékkal, 249 millió dollárra esett, 

szemben a 235 milliós konszenzussal. Mindezek eredőjeként a részvényárfolyamban 2,7 százalékos törés volt, de az idén elért 47 százalékos erősödéshez képest ez nem számottevő. 

A Lenovo profitmarzsának karbantartására és a PC-üzletágból kiesett bevételek pótlására az okostelefonok és a szerverek értékesítését igyekezett felfuttatni, valamint szélesítette információtechnológia szolgáltatásainak körét. Utóbbinál 14 százalékkal magasabb, 3,6 milliárd dolláros bevételt értek el az április-szeptemberi időszakban.

Lenovo gyárlátogatás
Fotó: Racz Tomi

A Lenovóval kapcsolatos hír, hogy szerdán egy kaliforniai bíróságon keresetet nyújtottak be riválisuk, az Asus ellen azt állítva, hogy a tajvani cég négy szabadalmukat megsértette, ennek nyomára bukkantak az Asus Zenbook Pro és Zenbook Flip 14 laptopjainak tüzetes átvizsgálásakor.

A szabadalomsértések a vezeték nélküli kommunikációval, átlós érintőpad görgető funkciójával és a laptopot tabletté alakító zsanérral kapcsolatosak. A Lenovo a kártérítés mellett azt követeli, hogy a bíróság azonnali hatállyal tiltsa el az Asust a szabadalomsértéstől.