Keddi záróértékéhez mérten több mint 8 százalékkal, 60 złoty alá zuhant a lengyel Orlen-részvények kurzusa kora délutánig arra a hírre, hogy a kormányra készülő új kormánykoalíció közel 15 milliárd zlotys különadót vetne ki a konszernre a lengyel rezsicsökkentés meghosszabbítása érdekében.

Alfa Romeo F1 Car In Krakow, Poland
Hatalmasat zuhantak a Mol-rivális lengyel Orlen részvényei. Fotó: BEATA ZAWRZEL / AFP

Amint a Wysokienapiecie lengyel energetikai hírportál beszámolt róla, a Donald Tusk Polgári Platformja (PO) által vezetett leendő kormánykoalíció törvénytervezete, amely a gáz és az áram árának befagyasztásáról szól, 14,6 milliárd zloty, azaz 1270 milliárd forint (1 zloty = 87 forint) különadó megfizetésére kötelezné az Orlen energiavállalatot a 2021 októbere és 2022 decembere között Lengyelországban kitermelt földgáz mennyisége után.

A Reuters a hír kapcsán nem érte el a hazánkban is benzinkúthálózatot üzemeltető Orlen vezetését. Michal Kozak, a Trigon BM brókercég vezető részvényelemzője szerint kedvezőtlen a hír, ám jelenleg még folyik a kockázatelemzés.

 

A kereskedés első két órájában a forgalma 270 millió zlotyra rúgott a varsói tőzsdén, miközben az Orlen átlagos napi forgalma októberben a 130 millió zlotyt sem érte el – írja a szintén lengyel Bankier portál, amely azt is megjegyzi, hogy korábban kiszivárgott, a választáson győztes koalíció a széntermelő JSW konszernre is gigantikus „szolidaritási adót” vetne ki.