Újabb országgal hozták hírbe az OTP-t, ezúttal konkrétumok is szerepelnek az állítólag szóba került kazah terjeszkedésről. Merthogy Kazahsztánról van szó, Szergej Voronyenko, az S&P Global vezető elemzője nevesítette a magyar hitelintézetet annak kapcsán, hogy Kaszim-Zsomart Tokajev államfő bejelentette, három külföldi bankot lenne ideális Kazahsztánba csábítani. 

20220114 Budapest OTP BankBankfiókFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG 20220114 Budapest 
OTP Bank
Bankfiók
Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
OTP Bank: egy ideje már a külföldi leányok hozzák a profit több mint felét. Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A régió és maga Kazahsztán az oroszországi geopolitikai feszültségekkel összefüggésben értékelődött fel a külföldi befektetők körében. Az S&P szakértője szerint a térség nagyobb vonzerejére utal a magyar bank lépése is, amely tavaly vásárolta meg az üzbég Ipoteka Bankot. 

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, a magyar miniszterelnök november elején a kazah fővárosba, Asztanába látogatott, ahol hivatalos, kétoldalú találkozón vett részt Kaszim-Zsomart Tokajev államfővel. 

A magyar delegációnak tagja volt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Varga Mihály pénzügyminiszter is.

Tokajev elnök azért szorgalmazza külföldi pénzintézetek megjelenését, mert fel szeretné pörgetni a vállalati hitelezést. Elsőként a Bereke Bankot adnák el, amelyet egy éve vett meg a Baiterek Holding az orosz Sberbanktól. Nem az OTP az egyik lehetséges vevőjelölt, katari befektetők is részt vesznek a vagyonértékelési eljárásban. 

Az eladási szándékot mindenképp támogatja, hogy az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma idén márciusban feloldotta a Bereke Bank elleni szankciókat, és levette az úgynevezett SDN-listáról, ami ahhoz kellett, hogy ne essen korlátozás alá az Egyesült Államokkal és amerikai vállalatokkal lefolytatott üzleti tevékenysége. 

A Bereke elődje a TexaKaBank volt, annak 80 százalékát 2006-ban vette meg a Sberbank, majd röviddel utána 99 százalékra növelte részesedését. A tranzakció részletei nem voltak nyilvánosak, az akvizíció becsült értéke 100 millió dollár volt. A következő mérföldkő 2020, ekkor nőtt 100 fölé a bankfiókok száma és ekkor vált eszközállomány alapján a második számú kazah bankká a Sberbank égisze alá tartozó leányvállalat. 

Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, az anyavállalat 2022 áprilisában amerikai, júliusban pedig EU-s szankciók alá került, majd a Sberbankot is leválasztották a SWIFT nemzetközi bankközi rendszerről. Ezután kezdett az orosz anyabank lázasan vevőket keresni a kazah érdekeltségre. A sietség nem volt alaptalan, 

amint szankció alá került a kazah leánybank, az ügyfélpénzek 38 százalékát kivonták. 

A befutó a Kazah Köztársaság által gründolt Baiterek holding lett, a szakítás az oroszokkal pedig tavaly szeptember 21-én történt meg.

A régióban kialakult feszült geopolitikai helyzet ellenére 2022-ben a kazahsztáni bankszektor az előző évhez képest meglehetősen gyorsan növekedett. A pénzintézetek hitelállománya egy év alatt 20, a betétek 19, a szektor nettó nyeresége pedig közel 14 százalékkal emelkedett. 

2023 elején 21 bank működött Kazahsztánban, ahol a Kaspi Bank a piacvezető. Az ismert külföldi pénzintézetek közül a Citi rendelkezik leányvállalattal Kazahsztánban. A Bereke Bank a legutóbbi tulajdonosváltás előtti szankció és betétkivonás miatt visszaesett a 18. helyre. 

A szektor nem teljesítő hitelei 814 milliárd tengét (618 milliárd forint) tesznek ki, amely a teljes állomány 3,4 százaléka. Tavaly az összes kazahsztáni bank nyereséges volt. 

Orbán Viktor különleges ruhában jelent meg Kazahsztánban: „közeleg a tél”

A magyar miniszterelnök Kazahsztánban tárgyal. Állami kitüntetést is átvett, a ceremónia különlegesre sikerült.