Az arany konszolidációs időszakon megy keresztül azután, hogy a múlt hónapban 2009 dolláros unciánkénti áron lokális csúcsot ért el. Ezt közel 200 dolláros rali előzte meg, amit a szerencsétlenül belépő, technikai-elemzés vezette shortosok pozícióik zárása és long pozícióba való átfordítása fűtött, emellett az Izrael–Hamász háborúval kapcsolatos geopolitikai kockázatok és nem utolsósorban az amerikai kötvényhozamok folyamatos felfutása miatti aggodalmak vezéreltek. A kereskedők és a befektetők egyre inkább aggódnak, hogy a megugrott reál- és nominális hozamok végül nem okoznak e strukturális törést a gazdaságban.

 

Ezen aggodalmak elhalványultak Federal Reserve nyíltpiaci bizottságának (FOMC) november 1-jei ülése után és ahogy közel-keleti konfliktus eszkalálódásának kockázata csökken, úgy a befektetőknek lehetőségük nyílt realizálni némi nyereséget. 

Ez magában hordozza annak a kockázatát, hogy további long pozíciók likvidálására kerül sor, tudva, hogy az alapkezelők és intézményi befektetők mindössze három hét alatt a második legnagyobb határidős pozíciót építették ki az arany piacán.

A korrekció, amely erősebb támaszok nélkül vitte 60 dollárnyival lejjebb a spot árfolyamot, kifutni látszik a lendületből. 

Az arany árfolyamára nem volt hatással Jerome Powell Fed-elnök szigorú „héja” kommentárja, ami várható volt tőle, tekintve, hogy a piac milyen érzékeny a lazítás legapróbb jelére is. 

A Saxo bank továbbra is fenntartja az álláspontját, miszerint a Fed befejezte a kamatemelést és jövő év közepén elkezdheti csökkenteni kamatot, ami a megnövekedett jegybanki aranykereslettel együtt új csúcsokra küldheti az arany árfolyamát.

Technikai szemmel nézve az arany azonnali piacát az első komolyabb ellenállás 1933 dolláros szintél van, ami a 200 napos mozgóátlag, valamit a rali 38,2 százalékos Fibonacci visszatérési szintje. 

Stack,Of,Gold,Bars.,Financial,Concepts.
Fotó: Shutterstock

Tekintettel a legutóbbi rali méretére, az arany akár 1900 dollár alá is korrigálhat anélkül, hogy a hosszú távú vételi képet károsítaná. A másik oldalon egy 2000 dollár fölötti zárás elérhető közelségbe helyezné a 2050 dolláros szint megugrását.

A kőolaj és az üzemanyagtermékek árfolyamesése felgyorsult a múlt héten, a Brent jegyzése július óta először esett 80 dollár alá, míg a WTI 75 dollár alá süllyedt, mielőtt stabilizálódott volna.

Korábban az árfolyamot a szaúdi termeléscsökkentés és a háborús prémium hajtotta. Annak a kockázata azonban minimálisnak látszik, hogy az újabb közel-keleti háború olajban gazdag területekre terjedjen át. 

 

A piaci szereplők figyelme így ismét a gyenge európai, amerikai és kínai gazdasági kilátások miatti lassuló keresletre összpontosult. Az árfolyamban bekövetkezett fordulatot súlyosbítja, hogy a spekulánsok július eleje és szeptember vége között több mint 325 millió hordót vásároltak a határidős piacon a szaúdi áremelés reményében, ezalatt a bruttó short pozíciók 12 éves mélypontra süllyedtek.

Így nem maradt olyan pozíció, amely elnyelhette volna az elmúlt néhány hétben tapasztalt korrekciót. 

Így az olaj esetében is előfordulhat, hogy az árfolyam olyan alacsony szintre esik, amit nem indokol a piaci helyzet.

Technikai szemmel a Brent nyersolaj támasza 78,34 dolláron van, alatta pedig nincs egyértelmű támogatás egészen 72 dollárig, a május-júniusi mélypontig. A középtávú Brent csökkenő tendenciát mutat, amit tovább erősítene a heti 81,94 dollár alatti záróár.

Hasonlóképpen ha felette zár a piac, az rövid távú emelkedést jelezhet 84,78 dollárig, ami a legutóbbi eladási hullám 38,2 százalékos Fibonacci visszatérési szintje 93,80 dollárról.