Tíz dollárral visszavágta a jövő évi olajár becslését a Goldman Sachs az erős amerikai termelésre és készletszintekre hivatkozva. A nagybank 2024-ben ezzel hordónként a 70-90 dolláros sávba várja a Brent típusú nyersolaj jegyzését – írja a Reuters.

Kazan,,Russia,-,Dec,20,,2021:,Smartphone,With,Goldman,Sachs
Fotó: Shutterstock

Továbbra is sávban mozgó árakra és csak mérsékelt volatilitásra számítunk 2024-ben. A megnövekedett tartalékkapacitásnak korlátoznia kell az esetleges sokkhatások árfelhajtó hatását

– írták az amerikai pénzintézet elemzői vasárnapi jegyzetükben. 

A befektetési bank várakozása alapján a Brent jövő júniusban 85 dolláros hordónkénti csúcsra emelkedhet, 2024-ben és 2025-ben pedig átlagosan 81-80 dolláron állhat majd a jegyzés, szemben a korábban várt 92 dollárral.

Az északi-tengeri olajfajta hordójának jegyzése hétfő reggel 77 dolláron állt, 20 százalékkal alacsonyabban a szeptemberben beállított, idei csúcsánál. Az amerikai kontinensen irányadó WTI hordójáért 72 dollárt kértek.

A Goldman a teljes amerikai folyékony olajkészlet az eddig várt napi félmillió hordó helyett 900 ezer hordóval nőhet jövő év során, azzal együtt, hogy az OPEC-tagok kínálata némi hátszelet jelenthet majd az amerikai termelésnek is.

A brent árfolyama 2023-tól
 

Az olajkartell-kínálat szűkítéséről szóló döntése, a kínai gazdasági fellendülés, az amerikai készletfeltöltések és a mérsékelt recessziós kockázatok egyaránt mérsékelhetik az olajárak csökkenését.

Szaúd-Arábia várhatóan nem árasztja el a piacot nyersolajjal a Goldman stratégái szerint, az OPEC+ idén áprilisban bejelentett termeléscsökkenése pedig váratóan 2025-ig érvényben marad majd. 

Jövőre is olcsó maradhat az üzemanyag, bár a héten lábadozott az olajpiac

Mindkét referenciaindex szerény heti emelkedést érhet el, miután a hét közepén az amerikai jegybank bejelentette, hogy jövőre lazíthat monetáris szigorán, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) pedig a korábbinál erősebb olajkeresletet jelzett 2024-re.